U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Aanscherping regels inzet werkbak en -platform per 1 juli 2020
Koninklijke Metaalunie is uitermate ongelukkig met de gewijzigde wet- en regelgeving die het gebruik van een werkbak of -platform aan een kraan vanaf 1 juli a.s. alleen nog bij hoge uitzondering toestaat. 

“De regels worden met deze aanpassing van het Arbeidsomstandighedenbesluit flink aangescherpt. Metaalunie kan dan ook niet anders dan concluderen dat het een grote impact kan hebben op de werkzaamheden met een werkbak”, aldus Debbie van Motman, beleidsmedewerker Arbo Metaalunie. “Wij doen er dan ook alles aan om deze onwenselijke situatie werkbaar te maken.”

Dit laat volgens Van Motman onverlet dat het Arbobesluit met ingang van 1 juli in werking treedt en op overtreding ervan flink hoge boetes staan. “Ervaring opdoen en die zo snel mogelijk meenemen in een evaluatie van de wet is nu het belangrijkste”, zegt ze.

Als gevolg van de gewijzigde regelgeving (Arbobesluit artikel 7.23d), is het verrichten van arbeid door personen in werkbakken gekoppeld aan hefwerktuigen (bijvoorbeeld een heftruck) niet meer toegestaan. Tot nu toe werd bij het gebruik van werkbakken aan een hijskraan een uitzondering gemaakt voor incidentele en kortdurende werkzaamheden op moeilijk bereikbare plaatsen.

> Lees meer over dit onderwerp in de kennisbank/arbo

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl