U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Economie eurozone kruipt weer uit het dal
De Purchasing Managers Index (PMI) voor de eurozone is gestegen van 31,9 in mei naar 47,5 in juni. Een waarde boven de 50 duidt op een toename van de activiteiten. Vooral voor de dienstensector is het herstel aanzienlijk, met een stijging van 30,5 in mei naar 47,3. Voor de industrie is er sprake van een verbetering van 39,4 naar 46,9 zo meldt het FD.

Uit de cijfers blijkt dat de economische neergang 'substantieel' is afgenomen. Productie en vraag dalen nog steeds, maar storten niet meer ineen. De arbeidsmarkt blijft wel een punt van grote zorg blijft, vooral als de vraag de komende maanden niet sterk toeneemt.

Analisten zetten vraagtekens bij de waarde van de PMI-uitkomsten in de huidige uitzonderlijke economische omstandigheden. ABN Amro verwachtte eigenlijk al een score van boven de 50. Volgens ING is overduidelijk sprake van een vooral technisch herstel.

Het kan ook een teken zijn dat de handelsstromen nog niet goed op gang komen doordat dat de leveringen uit China nog steeds verstoord zijn, menen deskundigen van verschillende banken. Alle analisten gaan er van ui dat het tweede kwartaal van dit jaar uitermate zwak zal zijn, vanaf het derde kwartaal bieden de cijfers, zoals de PMI's, dan weer wat meer houvast. De grote onzekerheid betreft dan de vraag of er een tweede uitbraak van het virus volgt.

Misschien interessant voor uBlog

Blog


Jos Kleiboer
Directie

Tweede golf

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl