U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Internationale Actieagenda COVID-19 waarschuwt voor protectionisme
VNO-NCW en MKB-Nederland hebben de Internationale Actieagenda COVID-19 gepresenteerd aan minister Kaag. Om te kijken hoe ondernemers zo goed mogelijk geholpen kunnen worden, is de agenda opgesteld in samenwerking met een aantal branches waaronder Koninklijke Metaalunie. In de agenda worden voorstellen gedaan om te zorgen dat internationale ketens van bedrijven kunnen blijven functioneren. Ook wordt gepleit voor maatregelen om het opkopen van strategische bedrijven door bijvoorbeeld staatsfondsen tegen te gaan nu bedrijven verzwakt kunnen zijn door de crisis.

Het kabinet moet zich inzetten voor een soepel EU-grensverkeer. Dat kan door een vergunningstelsel voor werknemers in cruciale beroepen en Europese Greenlanes met minime wachttijden voor goederen. De organisaties vragen verder om een gecoördineerd EU-plan om de herstart van de economie in de lidstaten beter op elkaar af te stemmen. Ze vinden het ook belangrijk dat het kabinet maatregelen neemt tegen ongeoorloofde staatssteun en protectionisme in het buitenland en pleiten voor maatregen om te voorkomen dat strategische bedrijven die nu verzwakt raken, worden opgekocht door ongewenste partijen.

Ontwikkelingslanden
Speciale aandacht wordt gevraagd voor een Europese aanpak van maatschappelijk verantwoord ondernemen en extra aandacht voor ontwikkelingslanden. Naast alles wat nu nodig is om de welvaart in de EU en van Nederland op peil te houden moeten we niet vergeten dat de ontwikkelingslanden economische noodmaatregelen nodig hebben om mensen door de crisis te helpen. Dit vraagt aanvullende investeringen als onderdeel van het grotere (nationale) noodpakket.

> Download de agenda.
Blog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

In slechte tijden goede daden


Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl