U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Normaal gesproken geldt er al een meldingsplicht voor vakmensen die tijdelijk werk uitvoeren in Zwitserland, zogenaamde "posted workers". Deze melplicht bestaat voor alle branches als de werkzaamheden langer dan 8 dagen duren (uitzondering hierop zijn de bouw- tuinbouwsector, gastronomie, schoonmaak en beveiliging, waarvoor de meldingsplicht al vanaf dag 1 geldt).

Als gevolg van de Zwitserse COVID-19 maatregelen moeten alle bedrijven, indien zij tijdelijke werkzaamheden in Zwitserland willen verrichten, zich vóór het begin van de werkzaamheden bij het Staatssekretariat für Migration (SEM) melden. Dit geldt ook als de werkzaamheden korter dan 8 dagen duren. Het SEM besluit, in samenwerking met de kantonnale autoriteiten, of de werkzaamheden al dan niet mogen plaatsvinden. Indien een bedrijf geen toegang tot Zwitserland verkrijgt, d.m.v. een positieve bevestiging, dan blijft er niets anders over dan op een later moment (dus als de maatregelen niet meer van kracht zijn) opnieuw te registreren, indien de opdracht dan nog relevant is.

Op de website www.entsendung.admin.ch staat de volgende waarschuwing:
In verband met maatregelen rondom het bestrijden corona virus, kunnen de vereisten om het land te betreden en de meldingsplicht continu worden aangepast. U vindt de laatste informatie altijd op de inleidende pagina van de online notificatie procedure voor tijdelijk werk in Zwitserland, en onder https://www.sem.admin.ch/sem/en/home.html.

Informatie reguliere regels tijdelijk werk in Zwitserland
De voorwaarden voor het mogen uitvoeren van tijdelijk werk op Zwitserse bodem zijn bedoeld om een gelijk speelveld te creeëren t.o.v. Zwitserse vakmensen en bedrijven. Net zoals in alle EU landen en andere EER landen. U dient o.a. het lokale minimum (cao) loon te hanteren voor het type werk wat uitgevoerd wordt, en zoals deze geclassificeerd wordt in Zwitserland, dus bijvoorbeeld bouw i.p.v. metaal) en te voldoen aan lokale wetten en regels zoals de maximale arbeidstijden, minimale rusttijden, vakantierechten, en rekening te houden met feestdagen. Voor een eventuele lokale controle moet vooraf een contactpersoon aangewezen worden die kan communiceren in de lokale taal (let op: Zwitserland is meertalig), en deze moet diverse documenten kunnen tonen als bewijs van het voldoen aan de regels. Men let bovendien streng op schijnzelfstandigheid van onderaannemers zonder personeel.

Meer informatie
Wilt u meer weten over de reguliere regels rondom het mogen uitvoeren van werkzaamheden in Zwitserland, bekijk dan deze website van de Zwitserse overheid. Of neem met vragen en voor uitleg contact met Adviseur Internationaal Ondernemen, Birgit Voorhuis, via voorhuis@metaalunie.nl of via ons telefoonnummer.

Handige links
- Reisadvies voor Zwitserland vindt u hier.
- Website Nederlandse Ambassade

Misschien interessant voor uHeeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma     
Directie

Quarantaine vergoeden

> Lees meer.