U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Wat is cold spray? Cold spray is een relatief nieuwe technologie die behoort tot de processen van thermische spuiten. Het is echter in feite een proces waarbij de poederdeeltjes zich in een relatief koude en in vaste toestand bevindt. Deze poederdeeltjes worden versneld tot supersonische snelheden en worden door de botsing met het te coaten substraat vervormt het poederdeeltje dusdanig dat het zich hecht aan het substraatmateriaal. Cold spray is een technologie die toepasbaar is in diverse industrieën waaronder de lucht- en ruimtevaart, automotive, offshore, oppervlaktetechnologie en procesindustrie.

Wat zijn de toepassingen? De selectie van metalen die kan worden verwerkt, bevat staal, aluminium, koper, brons, magnesium en vele andere metalen en een groot aantal van hun legeringen. Naast metalen kunnen ook polymeren, keramiek of metaalmatrixcomposieten zoals op carbide gebaseerde mengsels (bijvoorbeeld WC-Co of CrC-Ni) worden verwerkt. De verscheidenheid aan materialen maakt het

mogelijk om allerlei verschillende functionele coatings aan te brengen. Te denken valt aan corrosie werende of slijtvaste coatings, of verbeteringen in andere (tribologische) eigenschappen voor een specifieke toepassing.

Dankzij de mogelijkheid om het cold spray materiaal in grote laagdiktes aan te kunnen brengen is cold spray ook geschikt voor geometrische of structurele reparaties van allerlei componenten zoals mallen, gietstukken, motorcomponenten en kan het zelfs worden gebruikt om nieuwe structuren op bestaande componenten te bouwen. Als additive manufacturing proces kan cold spray zowel kleine als grote onderdelen vervaardigen met een hoge bouwsnelheid tegen relatief lage kosten.

Gezamenlijk onderzoeksprogramma met NLR Om met cold spray een goed hechtende hoogwaardige coating of product te realiseren, is het noodzakelijk om het effect van het materiaal- en procesvariabelen te kennen. Voor elke specifieke toepassing zullen de machine-instellingen verschillen. Daarom wil NLR samen met partners uit de industrie, MKB, universiteiten en / of onderzoeksinstituten ervaring en kennis op het gebied van cold spray opbouwen en bundelen. Daartoe wordt een vierjarig gezamenlijk onderzoeksproject opgezet waarin deelnemers hun technologische vraagstukken en onderzoeksthema's kunnen inbrengen. Deelnemende bedrijven worden aangemoedigd om een demonstrator in te brengen in het programma.

Op basis van de reacties zal NLR een bijeenkomst organiseren bij NLR in Marknesse om het gezamenlijke onderzoeksprogramma over Cold Spray te presenteren. Meer informatie over het gezamenlijke onderzoeksprogramma is te vinden via de website over NLR Cold spray technologie. Vul de vragenlijst in om de interesses en onderzoeksthema's van uw bedrijf kenbaar te maken voor het programma. Inschrijving voor de bijeenkomst komt online zodra een geschikte datum is gevonden.

Meer informatie over dit onderzoeksprogramma is te verkrijgen bij:
Bernard Bosma tel.: +31 88 511 4654 mobiel: +31 6 1169 1741 e-mail: bernard.bosma@nlr.nl

 

Misschien interessant voor u



Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Fried Kaanen     
Voorzitter Metaalunie

Samen overeind
blijven

> Lees meer.