U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
ABN AMRO: Geen sector ontkomt aan het coronavirus
Het coronavirus heeft enorme gevolgen voor de economische activiteit, maar het verschilt per sector in welke mate, wanneer en hoe bedrijven geraakt worden. De gevolgen zijn het grootst voor leisure, retail, de industrie en de transportsector. Dit schrijft ABN AMRO in haar sectorprognose.

De industrie wordt op verschillende manieren hard geraakt. 

  • Ten eerste kampt de industrie momenteel met een aanbodschok die is veroorzaakt door het stilvallen van de Chinese productie en havens in februari. Door een gebrek aan bepaalde onderdelen zijn in de derde week van maart de meeste autofabrieken in Europa stilgevallen. Ook andere industriële branches, zoals de machinebouw, zijn gevoelig voor de gestokte aanvoer van bepaalde onderdelen.  
  • Tegelijkertijd krijgt de industrie te maken met een tweede beperking: minder aanbod van arbeid. De Nederlandse overheid vraagt iedereen met verkoudheidsklachten thuis te blijven, om te voorkomen dat collega’s op de werkvloer mogelijk met het nieuwe coronavirus besmet raken. Dat resulteert in een hoger ziekteverzuim, wat een belemmering kan vormen voor de productie, zeker in een sector waarin toch al een groot tekort aan personeel is. 
  • Ten derde zal de industrie later dit jaar te maken krijgen met grote vraaguitval. De maatregelen die veel landen treffen om het aantal besmettingen te beperken leiden tot een forse afname van de consumptie.

    > Lees de sectorprognose van ABN AMRO

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer    
Directie

De herfst kleuren

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl