U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Extra steun nodig voor mkb-metaalbedrijven
Metaalunie in brief aan minister en staatssecretaris

86% van de mkb-metaalbedrijven verwacht nu of op korte termijn door de gevolgen van het coronavirus problemen in de bedrijfsvoering. Een teruglopende orderpositie en een toenemend liquiditeitstekort zijn daarvan de grootste oorzaken. Dit blijkt uit een enquête van Koninklijke Metaalunie onder haar leden, het MKB-metaal. In een brief aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Economische Zaken & Klimaat verzoekt Metaalunie daarom om extra maatregelen die mkb-metaalondernemers moeten ondersteunen tijdens de coronacrisis.

“Ondanks de veelal aanwezige orderpositie ziet nu al 37% van onze leden in de afgelopen twee weken de omzet met gemiddeld één derde teruglopen. Daarnaast zien zes op de tien bedrijven in de afgelopen twee weken de orderintake met gemiddeld 29% afnemen. Voor de komende weken verwacht 69% van de bedrijven een verdere daling van de orderportefeuille met gemiddeld 30%”, zegt Jos Kleiboer, directeur Beleid Metaalunie. “Voor de komende weken verschuift dit beeld enigszins. 52% ziet de afname van de orders dan als grootste probleem, 12% ziet het een liquiditeitstekort als grootste probleem.

“Het kabinet heeft met de aangekondigde maatregelen een goede eerste stap gezet. Nu komt het erop aan bij de uitwerking en verdere ontwikkeling van het pakket de juiste accenten te zetten, waardoor de bedrijven echt geholpen worden”, vindt Kleiboer. ”Voor ons is het cruciaal om de Nederlandse economie, en de maakindustrie in het bijzonder, draaiende te houden en de grenzen voor goederen en zo mogelijk relevante medewerkers open te houden. Natuurlijk voor zover dit haalbaar en verantwoord is en met inachtneming van de geldende voorzorgsmaatregelen.”

Metaalunie vraagt bij de minister en staatssecretaris dan ook om een eenduidige regeling voor grensoverschrijdende arbeid en een zo soepel mogelijk verlopende grensoverschrijdende goederenstroom. Ook moet gezorgd worden dat de tijdelijke regeling ‘Noodmaatregel Overbrugging voor Werkbehoud’ (NOW) ook goed kan worden uitgevoerd in de maakindustrie. Kleiboer: “De grootste omzetdaling van veel maakbedrijven zal pas over drie tot acht weken zichtbaar zijn en herstel zal veel langer duren. Wij gaan er vanuit dat de regeling voor maakbedrijven dan nog openstaat.”

Naast de aandacht voor het opschorten van bancaire verplichtingen, wil Metaalunie ook dat gekeken gaat worden of de leaseverplichtingen bij leasemaatschappijen zes maanden kunnen worden opgeschort. Verder vraagt Metaalunie het kabinet om op te roepen de betaaltermijnen van openstaande handelsdebiteuren niet op te rekken, waardoor de hele toeleverketen in de maakindustrie in financiële problemen komt.

> Lees de hele brief.

Blog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

In slechte tijden goede daden


Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl