U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details

Hoe zit het met reizen naar en in Duitsland? 
De Nederlandse en Duitse regering raden dringend af van reizen die niet strikt noodzakelijk zijn. Gaat u als dat niet nodig is, de grens niet over, is het advies. 

Een uitzondering wordt gemaakt voor goederen- en woon-werk-verkeer (pendelaars). Voor alle andere reizen geldt dat mensen een zwaarwegende reden moeten hebben om uit een van deze landen Duitsland binnen te komen. 

Welke coronamaatregelen gelden in Duitsland? 
De Duitse deelstaten bepalen normaal gesproken grotendeels hun eigen gezondheidsbeleid (zie meer op deze website). Daarom verschillen de maatregelen soms per deelstaat.

Inmiddels overleggen de regering en de deelstaten regelmatig met elkaar om het coronabeleid zoveel mogelijk gelijk te trekken. Kanselier Merkel maakte op zondag 22 maart nieuwe maatregelen om sociale contacten in te perken bekend, die met alle deelstaten zijn afgesproken. In Duitsland mogen mensen nog maar met maximaal twee personen samenkomen. Uitzonderingen zijn er voor gezinsleden en mensen die samen in een huishouden leven. Richtlijnen die zijn afgesproken tussen regering en deelstaten: 

  • Burgers moeten contacten tot anderen tot een absoluut minimum reduceren 
  • Afstand van 1,5 tot 2 meter 
  • In het openbaar alleen nog met 1 persoon die niet tot het eigen huishouden hoort 
  • Hulp voor anderen, individuele sport, werk, boodschappen halen blijft mogelijk 
  • Groepen mensen, binnen of buiten, zijn onacceptabel 
  • In alle bedrijven moeten hygiëne-maatregelen worden genomen 
  • Deze maatregelen gelden twee weken 
  • Dit wordt gecontroleerd en overtredingen worden bestraft
Eerder, op 16 maart, hadden de centrale overheid en de deelstaten ook al afspraken gemaakt over strengere maatregelen. Toen werden naast scholen, crèches, musea, theaters, bars etc. ook winkels gesloten - uitgezonderd winkels die in dagelijkse behoeften voorzien. 

! Vakmensen zoals loodgieters of monteurs kunnen blijven werken.

Grensarbeiders Duitsland – Bewijs voor beroepspendelaars
Voor bedrijven die werknemers hebben die wonen in Duitsland, heeft Duitsland een speciaal formulier om de grens over te kunnen. Hier vindt u alle informatie.

Welchen Nachweis kann ich als Berufspendler mitführen?
Als Nachweis dient die Pendlerbescheinigung. Darüber hinaus kann der Nachweis auch mit einer vergleichbaren Bescheinigung der Nachbarstaaten erbracht werden. Den Vordruck zu einer Pendlerbescheinigung können Sie sich hier als PDF-Datei herunterladen. Pendlerbescheinigung (PDF)


Het is ons niet bekend dat de verklaringen door de gemeente getekend zouden moeten worden. Leest u de informatie en instructies goed door.

Waar vind ik als ondernemer of grenspendelaar informatie?
Het Robert Koch Institut - het Duitse RIVM - geeft , over de stand van zaken rond het coronavirus in Duitsland.
Bent u ondernemer en wilt u meer informatie over de sitiatie voor bedrijven in Duitsland, zie dan ook de website van de Deutsche Industrie und Handelskammertag DIHK. De Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel heeft informatie over de situatie in Nederland voor Duitse ondernemers op een rij gezet. 

Informatie voor grenspendelaars vindt u op de website grenzinfo.eu. Daar kunt u ook een pendelkaart (Pendlerbescheinigung) van de Bundespolizei downloaden.

 

Misschien interessant voor uHeeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Fried Kaanen     
Voorzitter Metaalunie

Samen overeind
blijven

> Lees meer.