U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Fried Kaanen op BNR: ‘Niet economisch op slot gaan’
Een ramp tijdens de ramp. Zo omschrijft Koninklijke Metaalunie voorzitter Fried Kaanen de door het coronavirus veroorzaakte economische crisis die langzaam als een donkere wolk over ons land glijdt. “We moeten alles op alles zetten om niet economisch op slot te gaan. Dat is voor de Nederlandse bedrijven rampzalig”, zei hij vandaag in een interview met het BNR-programma Zakendoen.

Kaanen waarschuwde voor het gevaar dat het transport van goederen stil komt te liggen. “De keten in de maakindustrie is breekbaar en er hoeft maar iets te gebeuren en we staan allemaal stil. Ik heb vertrouwen in de maatregelen die het RIVM over ons heeft uitgestrooid, maar ik kan ook niet anders dan pleiten voor het in de lucht houden van onze economie. Anders is de ramp helemaal niet meer te overzien”, aldus Kaanen.

Over de werktijdverkorting maatregel verwacht hij dat meer en meer bedrijven daar de komende tijd van gebruik zullen gaan maken, omdat dan de gemiddelde orderportefeuille van drie tot vier weken voorbij is. “Dat het minder wordt is zeker en dat het langer duurt voordat je economisch weer op het peil terug bent van voor corona, is ook een feit. Veel bedrijven zitten in de toeleverketen en zijn sterk afhankelijk van wat zich elders in die keten afspeelt. Denk bijvoorbeeld aan de auto-industrie.”

Kaanen noemt het ontstaan van de coronacrisis bijzonder ingrijpend voor de maakbedrijven. “Gelukkig hebben de meeste bedrijven de afgelopen jaren gewerkt aan de verbetering van het eigen vermogen. De vooruitzichten voor dit jaar waren dat wij in een stabiele economische situatie zaten en dat er weer geïnvesteerd werd. De laatste weken is daar echter een abrupt einde aan gekomen.”

Volgens Kaanen zijn er ook voor de industrie lessen te leren uit deze crisis. “Bedrijven hebben de laatste crisis van 2009 nog helder voor ogen. Toen was er geen pakket aan maatregelen zoals dat nu gepresenteerd is. Laten we gebruikmaken van de flexibiliteit en wendbaarheid die de bedrijven de afgelopen jaren hebben opgebouwd. Ik ben ervan overtuigd dat als we de lessen toepassen, die we geleerd hebben na de vorige crisis, zoals het mee kunnen ademen en naar beneden kunnen schalen en weer kunnen opschalen als het beter gaat, de schade beperkt blijft.”

Beluister het interview op BNR
Met de link https://www.bnr.nl/player/audio/10148931/10405344 kun je het hele interview met Fried beluisteren. Wil je niet de hele uitzending horen? Scroll dan door. Fried is tussen 18.50 en 46.20 minuten aan het woord (een paar keer onderbroken door andere deelnemers).
Blog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

In slechte tijden goede daden


Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl