U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Metaalunie aan kabinet: Grenzen open houden voor goederenvervoer
Koninklijke Metaalunie dringt er bij het kabinet op aan om in Brussel te pleiten voor het openhouden van Europese binnengrenzen voor goederen- en grondstoffenvervoer tijdens de coronacrisis. Volgens Metaalunievoorzitter Fried Kaanen is dit essentieel voor het nog enigszins draaiende houden van de (Nederlandse) economie. “Het gaat dan niet alleen om de export van goederen van onze bedrijven naar het buitenland. Maar ook om de invoer van specifieke grondstoffen die van essentieel belang zijn voor maakbedrijven. Zoals bijvoorbeeld gietzand voor gieterijen”, zegt de Metaalunievoorzitter. “Zonder die grondstoffen speelt zelfs werktijdverkorting geen rol meer: dan houdt alles gewoon op”.

Alhoewel de grenzen nu nog niet potdicht zitten voor het vervoer van goederen, moet worden voorkomen dat het zover komt. “En als dat goederenvervoer onverhoopt stil komt te liggen door het compleet sluiten van grenzen voor alle personen uit een ander land, moeten we creatief en flexibel omgaan met elke afzonderlijke situatie. Uiteraard staat voorop dat voorkomen moet worden dat we het coronavirus verder exporteren. Maar goederen op zich zijn natuurlijk niet besmet. Je kunt er ook voor zorgen dat je containers overlaadt of andere trucks onder een aanhanger schuift. Ook kun je chauffeurs streng controleren of langdurig, voor dat ze gaan rijden, monitoren en een soort vrijwaringsbewijs meegeven”, vindt Kaanen. “Vrij goederenverkeer is voor de maakindustrie en dus voor de hele Nederlandse economie een essentieel aandachtspunt. Zowel grondstoffen als producten gaan de grens over en als we de boel nog een beetje draaiende willen houden is een open grens voor goederen belangrijk.”

Een ander punt dat Kaanen zorgen baart, is het fenomeen van grensoverschrijdende projecten, waarbij werknemers de grens over moeten om iets te monteren of te installeren. Kaanen: “Bij het product hoort vaak een monteur. Als die de grens niet meer over mag, kan het product ook niet de grens over. Dat is een tweede aandachtspunt. Ook hiervoor geldt dat we de gezondheid van alle betrokken partijen vooropstellen, maar dat dat een creatieve oplossing niet in de weg hoeft te staan.”
Blog

Blog

Jos Kleiboer / Directie      

In slechte tijden goede daden


Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl