U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Aanvoer uit China 15 procent van totale aanvoerwaarde in 2018
In 2018 kwam ter waarde van 113 miljard euro aan goederen uit China Nederland binnen, 15 procent van de waarde van alle inkomende goederen in dat jaar. Drie kwart van deze goederen verlaat Nederland weer. Deze goederen uit China maken bijna 20 procent uit van alle goederen die Nederland weer verlaten voor doorvoer en wederuitvoer naar andere landen. Dit meldt het CBS in de publicatie Internationale goederenstromen 2018.

Het aandeel van de bestemming China in de waarde van het totale uitgaande transport dat Nederland in 2018 verliet was met 5 procent kleiner dan het belang bij de inkomende goederenstromen. Goederen uit China komen vooral per container naar Nederland, van alle aangevoerde goederen in containers kwam ruim 30 procent uit China.

Ruim 20 procent van de aangevoerde goederen uit China zijn bestemd voor binnenlands gebruik, zoals consumentengoederen in winkels en input voor Nederlandse bedrijven. Dit is een aandeel van 9 procent in de totale waarde van de aangevoerde goederen voor binnenlands gebruik in Nederland.

China heeft vooral een groot aandeel in de invoerwaarde van machines en elektronica (25 procent) en textiel, leer en producten daarvan (21 procent). Van overige goederen, zoals drukwerk, meubels en diverse industriële producten, komt een kwart uit China. China’s bijdrage aan de invoer voor binnenlands gebruik van kolen, aardgas, ruwe aardolie, cokes, aardolieproducten, afval en secundaire grondstoffen is zeer gering.Naast aanvoer voor gebruik in Nederland gaat 75 procent van de aangevoerde goederen uit China via doorvoer en wederuitvoer weer naar andere landen. Het aandeel van Chinese goederen in de waarde van deze stromen is groter dan bij de invoer voor binnenlands gebruik: 19 van de doorvoer en 16 procent van de aanvoer voor wederuitvoer.

China’s bijdrage aan de waarde van de inkomende doorvoer was het grootst voor machines en elektronica, textiel en leer, overige minerale producten en overige goederen. De doorvoer is vooral bestemd voor andere EU-landen, en daarvan in het bijzonder de buurlanden Duitsland en België. Ook voor de invoer voor wederuitvoer geldt dat China’s aandeel het grootst is voor de overige goederen, textiel/leer en machines/elektronica.

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer    
Directie

De herfst kleuren

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl