U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Gelderland en Overijssel krijgen er de komende jaren ruim 1.000 nieuwe banen bij. Dit betreft bedrijven die met betrokkenheid van Oost NL in 2019 besloten hebben om zich te vestigen of uit te breiden in Gelderland of Overijssel.
Het gaat hierbij om directe arbeidsplaatsen. Het aantal indirecte arbeidsplaatsen dat hierdoor gegenereerd wordt, is een veelvoud van het aantal directe arbeidsplaatsen. De ruim 1.000 arbeidsplaatsen, op basis van zo’n € 290 miljoen aan bedrijfsinvesteringen, zijn prognoses die de bedrijven zelf afgeven voor de komende drie jaar.


VS in Oost-Nederland
Deze bedrijven zijn actief in de sectoren agrifood, hightech, gezondheid, energie en logistiek. De Verenigde Staten is verreweg de belangrijkste buitenlandse investeerder in Oost-Nederland. Ook Duitsland, België en Canada waren in 2019 serieuze investeerders in de regio. Verder investeerden bedrijven uit IJsland, Turkije, Egypte, Zuid-Afrika, China, Maleisië, Zuid Korea, Taiwan, Singapore en Brazilië. Daarnaast waren er ook Nederlandse bedrijven van buiten onze regio die zich in Oost-Nederland hebben gevestigd.

Innovatieve regio
“We zijn trots op dit resultaat. Zonder de stikstofperikelen was het resultaat nog wat hoger uitgevallen. Ongeveer 40% van de nieuwe banen zijn R&D gerelateerde jobs. Dat loopt in de pas met onze proflering van Oost-Nederland in het buitenland als een kennisintensieve, innovatieve regio”, constateert Fons de Zeeuw, manager International van Oost NL
De regionale ontwikkelingsmaatschappij Oost NL is betrokken geweest bij de bedrijfsvestigingen en -uitbreidingen door het leveren van informatie op een breed terrein, het samenstellen van bid-books, het organiseren van bedrijfsbezoeken en het selecteren van vestigingslocaties.

Acquisitieactiviteiten
Ongeveer 40% van de nieuwe banen landt in Overijssel en 60% in Gelderland. Voor de vestiging van buitenlandse bedrijven werkt Oost NL intensief samen met de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Marius Prins, algemeen directeur van Oost NL, ziet een goede synergie tussen de acquisitieactiviteiten van Oost NL en de andere activiteiten: “In aanvulling op deze mooie resultaten, heeft Oost NL in 2019 ook bijgedragen aan de realisatie van ruim € 70 miljoen aan R&D-investeringen in de regio. We hebben bovendien € 34 miljoen geïnvesteerd in bedrijven in onze regio en daardoor € 300 miljoen aan additionele investeringen in die bedrijven uitgelokt door andere investeerders.”

Export
Ook het programma van Oost NL om internationale handel te stimuleren (GO4EXPORT) ligt op schema. Binnen dit programma werken een aantal regionale partijen samen om ondernemers te ondersteunen bij hun exportambitie. Die activiteiten worden hoog gewaardeerd door de ondernemers, zo blijkt uit onderzoek van Berenschot. Het afgelopen jaar zijn er 30 evenementen (business events, handelsmissies, beursbezoeken, etc.) georganiseerd met als doel het regionale mkb meer internationale exposure te geven. Bijna 300 Oost-Nederlandse mkb bedrijven namen deel aan de verschillende evenementen en ook nog ruim 200 mkb bedrijven van buiten de regio.

2019 in cijfers
Lees meer over de impact van Oost NL op de regio.

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer    
Directie

De herfst kleuren

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl