U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
De formele scheiding tussen het Verenigd Koninkrijk en EU op 31 januari was slechts een milestone in het Brexit-proces. De Britten vierden het voor een deel nogal uitbundig, maar de kater zou best nog weleens kunnen komen. Want nu pas begint de lange en ongetwijfeld moeizame weg naar een nieuwe relatie. De scheiding is wel uitgesproken, maar de inboedel moet nog verdeeld worden. Het helpt dan natuurlijk niet echt als Boris Johnson het Verenigd Koninkrijk afschildert als ‘een soort superman die het vrije handelsverkeer gaat beschermen’ maar tegelijkertijd uitroept ‘let’s take back control’… Dat klinkt wel heel erg in de geest van Trumps’ ‘America first’. In beide gevallen belooft het niet veel goeds voor de handelspartners.

Het is zeer onzeker of er überhaupt een Brexit-deal komt dit jaar. Een verlenging van de transitieperiode van maximaal twee jaar na 31 december ziet Johnson op zijn beurt weer niet zitten. En de beslissing daarover wordt al op 1 juli a.s. genomen. We zijn dus Europees gezien wel af van de Britten, maar niet van de impasse. Die was er voor de Brexit en die is er nog steeds. Voor de duidelijkheid: Als er op 1 januari 2021 geen deal is, vallen we terug naar de allerlaagste vorm van handel drijven tussen landen zoals deze is vastgelegd in het WTO-akkoord. Met alle beperkingen, formaliteiten en regels van dien. Het is dan voor een ondernemer qua regels makkelijker te exporteren naar landen als, pak hem beet, Colombia, IJsland, Zuid-Korea en Japan waarmee we handelsakkoorden hebben gesloten die (deels) in werking zijn, dan naar het Verenigd Koninkrijk.

Laten we hopen dat het niet zo ver komt. Uiteindelijk worden ondernemers die zakendoen met het Verenigd Koninkrijk hier flink de dupe van. En welk scenario ook plaatsvindt: volgens berekeningen van de ING wordt Nederland het zwaarst getroffen van alle EU-landen. Misschien een goede reden voor de Nederlandse regering om in Brussel extra de vinger aan de pols te houden tijdens de onderhandelingen met de Britten? En het advies aan ondernemers blijft onverminderd: bereid je goed voor! Of misschien toch eens kijken of export naar IJsland niet loont.. Aardig daarbij is wel weer dat via RVO een Brexit-voucher te krijgen is die ondernemers helpt bij het ontwikkelen van nieuwe markten als zij markt dreigen te verliezen met het Verenigd Koninkrijk. Elk nadeel, heeft een voordeel…

Jos Kleiboer,
Directeur Beleid Koninklijke Metaalunie

 

Misschien interessant voor uHeeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Fried Kaanen     
Voorzitter Metaalunie

Samen overeind
blijven

> Lees meer.