U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Nevi PMI januari: 49.9 Vertrouwen stijgt
De Nevi PMI steeg naar 49.9 in januari, dat wijst op de kleinste krimp van de bedrijfsomstandigheden in de huidige periode van krimp van drie maanden. De productie daalde voor de vierde maand op rij, al was deze daling gering en kleiner dan in december. Het aantal nieuwe orders daalde opnieuw, zij het in de kleinste mate in drie maanden. De buitenlandse orders daalden eveneens licht. Ook bleek volgens de laatste cijfers van NEVI PMI dat het vertrouwen van de Nederlandse producenten in januari het grootst in veertien maanden was.

De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk daalde voor de elfde keer op rij, maar ook deze daling was bescheiden en kleiner dan in december. De voorraad eindproducten daalde aanzienlijk en de inkoopactiviteiten namen in bescheiden mate af. Ook de voorraad ingekochte materialen nam af. De levertijden bleven toenemen, zij het deze maand minder dan in december. De inkoopprijzen stegen voor de tweede achtereenvolgende maand en de verkoopprijzen stegen aanzienlijk.

De stijging van de index naar 49.9 duidt nog steeds op een krimp in de Nederlandse productiesector, maar deze is bijna verwaarloosbaar te noemen. De score van net onder de 50 wordt vooral veroorzaakt door een aanhoudende daling in het productievolume, al was deze daling nu minder dan eind 2019. Verder duidt een daling in de ‘productie niet gereed’ deelindex op overcapaciteit. Door een afzwakking van de klantvraag kunnen Nederlandse producenten nu wel hun achterstanden wegwerken.

Positief nieuws is dat de werkgelegenheid index na een dip in december weer boven de 50 is uitgekomen. Dit duidt op een hernieuwde uitbreiding van de personeelsbestanden in de Nederlandse industrie. Het is ook goed om te zien dat Nederlandse ondernemers optimistisch zijn over het komende jaar. De toekomstige productie-index is sinds november 2018 niet meer zo hoog geweest.

Verkoopprijs index
De gegevens voor januari lieten een stijging zien van de gemiddelde verkoopprijzen die de Nederlandse producenten in rekening brachten, de veertigste op rij. Er zijn aanwijzingen dat de inflatie het gevolg was van het doorberekenen van de hogere inkoopkosten aan klanten. De aanzienlijke inflatie was bovendien samen met die van juni de grootste sinds april.


Bron: Metaalnieuws

 

Misschien interessant voor uHeeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Fried Kaanen     
Voorzitter Metaalunie

Samen overeind
blijven

> Lees meer.