U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Exportgroei naar Verenigd Koninkrijk blijft achter
De export van in Nederland geproduceerde goederen naar het VK nam in 2019 toe met 0,9 procent tot 20,5 miljard euro in vergelijking met een jaar eerder. De waarde van de wederuitvoer was met circa 19,4 miljard euro 2 procent lager dan een jaar eerder. Daarmee blijft de groei van de exportwaarde van de Nederlandse goederenhandel naar het VK voor het derde jaar op rij achter bij de ontwikkeling van de totale Nederlandse goederenexport.

In vergelijking met 2015, het jaar voor het referendum over de brexit, was de exportwaarde naar het Verenigd Koninkrijk in 2019 9,4 procent hoger. De totale waarde van de Nederlandse goederenexport groeide in dezelfde periode met 23 procent. In 2015 maakte de export naar het VK nog 8,7 procent uit van de totale Nederlandse goederenexport. Vier jaar later, aan de vooravond van het Britse vertrek uit de EU, is dit afgenomen tot 7,7 procent.

Over de afgelopen vier jaar groeide de uitvoer van producten van Nederlandse makelij naar het Verenigd Koninkrijk met 9 procent. Tegelijkertijd nam de totale export van deze goederen toe met 18 procent. De wederuitvoer van goederen naar het VK was in de zelfde periode met 10 procent toegenomen. De totale wederuitvoer groeide met 30 procent veel krachtiger.3 op de 10 exporteurs exporteert naar het Verenigd Koninkrijk
Op een totaal van ruim 67 duizend bedrijven met een export hoger dan 5 duizend euro exporteerden in 2018 20 duizend bedrijven goederen naar het VK. Dat is ruim 5 procent meer dan in 2015. Deze toename is minder sterk dan het totaal aantal exporterende bedrijven. Dat was 10 procent groter dan drie jaar eerder. Van de tien belangrijkste exportbestemmingen vertoont het aantal exporterende bedrijven naar het VK de kleinste groei.

Nederland staat op 4
Nederland is na Duitsland, de Verenigde Staten en China de vierde goederenleverancier aan het Verenigd Koninkrijk. Het VK importeerde inclusief doorvoer in de eerste elf maanden van 2019 voor 570 miljard euro. Iets minder dan de helft (49 procent) komt uit de EU. Het Nederlandse aandeel in de Britse import was in de eerste elf maanden van vorig jaar 7,9 procent. In de vergelijkbare periode van 2015 was het aandeel nog 7,5 procent.

Het Verenigd Koninkrijk is per 1 februari 2020 uit de Europese Unie getreden. Het CBS houdt in een speciaal dashboard de belangrijkste indicatoren bij die de relatie tussen het Verenigd Koninkrijk en Nederland schetsen: de Brexitmonitor.

Misschien interessant voor uHeeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Fried Kaanen     
Voorzitter Metaalunie

Samen overeind
blijven

> Lees meer.