U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Laagste PMI in ruim 6 jaar is géén aanleiding tot doemdenken
De NEVI PMI van december laat met 48.3 de laagste waarde zien sinds april 2013. Opmerkelijk is dat de daling werd veroorzaakt door de subsectoren halffabricaten en investeringsgoederen, terwijl de subsector consumptiegoederen juist een verbetering optekende.

De productie daalde in de grootste mate sinds mei 2009. De nieuwe orders lieten de grootste afname zien in meer dan zeven jaar. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam in de grootste mate af sinds augustus. De afname van de inkoopactiviteiten was de grootste sinds mei 2013. Ook de voorraad ingekochte materialen daalde. De voorraad gereed product daalde voor de vierde maand op rij en de levertijden werden opnieuw langer. Voor het eerst in bijna 5 jaar liep de werkgelegenheid terug, zij het in geringe mate. De inkoopprijzen namen deze maand licht toe, na een daling van twee maanden. De verkoopprijzen stegen minimaal.

De producenten bleven echter positief over de toekomst. Dit optimisme was zelfs het grootste in drie maanden.

Geen reden voor ‘alarmfase rood’
De jongste cijfers zijn geen reden voor ‘alarmfase rood’. De werkgelegenheid deelindex kwam weliswaar voor het eerst sinds bijna vijf jaar net onder de 50.0 uit, maar het banenverlies was nog steeds gering te noemen. De zwakkere vraag speelt uiteraard een rol, maar er zijn ook aanwijzingen dat producenten moeite hebben om geschikte kandidaten voor specifieke vacatures te vinden. Nederland is in Europa ook zeker niet de slechtst presterende economie. De gemiddelde PMI in de Eurozone daalde van 46.6 in november naar 45.9 in december. De Duitse economie scoorde, na een lichte opleving in november, met 43.4 nog slechter. Nederlandse respondenten noemen de zwakke vraag uit met name Duitsland ook als verklaring voor de verdere daling in de nieuwe exportorders deelindex.

Voorzichtig optimisme
Mondiaal is er wel reden tot voorzichtig optimisme met betrekking tot twee al langer voor onzekerheid zorgende dossiers, de Brexit en het handelsconflict tussen de VS en China. Door de overwinning van Boris Johnson is het zeker dat de Britten de Europese Unie eind januari 2020 zullen verlaten.

Er lijkt een soort staakt-het-vuren te zijn in het slepende conflict tussen de VS en China. Een belangrijke stap, maar nog geen definitief akkoord en dat is wel nodig om mondiale ketens weer beter te laten functioneren. En dat is voor Nederland als handelsnatie van groot belang. Nederlandse producenten blijven gematigd positief over hun productievolume voor het komende jaar.

Bron: Metaalnieuws

 

Misschien interessant voor uHeeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma     
Directie

Ontspanning

> Lees meer.