U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Gevolgen PFAS en Stikstofcrisis voor de bouw in 2020
2019 was het jaar van de PFAS- en stikstofcrisis in de bouw. De effecten hiervan worden door de lange doorlooptijd van bouwprojecten echter pas in 2020 en 2021 zichtbaar. Voor 2020 wordt een krimp van de bouwproductie van 2 procent verwacht, terwijl de groei in 2021 naar verwachting stabiliseert. De grond-, wegen- en waterbouw en producenten van hout- en bouwmaterialen krijgen het de komende twee jaar het zwaarst.

Eerste gevolgen worden zichtbaar
Twee indicatoren geven goed aan wat de bouwsector in 2020 en 2021 te wachten staat: de afgegeven vergunningen voor nieuwe gebouwen en de orderportefeuille van de bouwbedrijven.

Vanaf augustus daalt het aantal afgegeven vergunningen sterk. Zo daalde in de periode augustus tot en met oktober het aantal afgegeven vergunningen voor nieuwe woningen met 28,3 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. In de eerste zeven maanden van 2019 bedroeg de daling 17 procent jaar op jaar. De sterke krimp is vooral in de nieuwbouw te zien, voor renovaties zijn minder vaak vergunningen nodig.

De ontwikkeling van het aantal afgegeven vergunningen komt gemiddeld na een halfjaar tot uiting in de bouwproductie. In de loop van 2020 zou de afname van het aantal vergunningen dus zichtbaar moeten worden. De orderportefeuille van bouwers is nog steeds historisch hoog, maar begint de eerste scheurtjes te vertonen. In oktober daalde de orderportefeuille van 9,9 naar 9,4 maanden in vergelijking met de maand ervoor.

De inkoopplanning van Rijkswaterstaat, die opdrachtgever is van de grote wegen- en waterprojecten, staat op losse schroeven. Ruim dertig infraprojecten op de planning hebben het predicaat ‘onzeker’ gekregen. Dit betekent dat er een afwijking in de planning kan zijn van meer dan zes maanden. Slechts vijf projecten zijn zeker en komen binnenkort op de markt.

Noodzaak tot anders bouwen
Bedrijven die inspelen op de nieuwe realiteit van de bouw lopen minder risico. De nieuwe realiteit is anders bouwen; stikstofarm, rekening houdend met de natuur, prefab en modulair. Deze punten werden door het adviescollege-Remkes in september al expliciet genoemd. Stikstof en PFAS zijn op dit moment actueel, maar andere klimaatmaatregelen zullen de bouwsector in de toekomst ook kunnen raken. Door nu de draai naar anders bouwen te maken, zullen bouwbedrijven beter voorbereid zijn op de toekomst. Dit maakt het mogelijk om stabielere inkomsten te genereren, want bedrijven zullen dan minder vaak worden geconfronteerd met milieumaatregelen die hun werk belemmeren.

> Lees het hele bericht: ABN-AMRO insights

Bron: ABN-AMRO

In de Metaalunie Economische Barometer van januari, zal gerapporteerd worden over de gevolgen van de Stikstofcrisis voor het MKB-Metaal.

Misschien interessant voor uHeeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma     
Directie

Ontspanning

> Lees meer.