U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
We begonnen het jaar 2019 met de boodschap ‘ontharden’. De bedoeling was dat vooral ‘inhoud’ leidend zou zijn. Dat we eerst luisteren naar wat de ander te zeggen heeft. En dan reageren met ons gezonde verstand, met zorgvuldig gekozen woorden. Van discussie naar dialoog dus. Aan het einde van 2019 kunnen we constateren dat dit nog niet echt is gelukt.

Het afgelopen jaar was een onrustig jaar. Internationaal was er discussie die in het teken stond van de Brexit en de handelsoorlog tussen Amerika en China. In Nederland ging het over de krappe arbeidsmarkt, moeilijke cao-onderhandelingen en twee nieuwe begrippen, PAS en PFAS. Dit leidde zelfs tot protesten van ondernemers op het Malieveld. Iets wat we de afgelopen jaren niet echt gewend zijn.

Toch kunnen we gelukkig nog steeds constateren dat het economisch goed gaat in Nederland, ook al is de echte groei eruit en lijkt de economie te stabiliseren. Als vereniging Koninklijke Metaalunie zien we nog steeds een gezonde groei in het aantal leden en het aantal werkzame personen in de sector. En wat ook mooi is om te melden, het aantal faillissementen onder leden is nog nooit zo laag geweest.

Als we naar 2020 kijken, dan gaan we weliswaar een nieuw decennium in, maar zien we ook dat een aantal zaken in rustiger vaarwater komen. De Brexit lijkt eindelijk in een eindfase terecht te komen en ook de handelsoorlog lijkt tot minder spanning te leiden. Al weet je het maar nooit met deze twee explosieve onderwerpen. In Nederland zijn we nog niet uit de discussie over PAS en PFAS, al lijkt de wil er wel te zijn. Het gebrek aan slagvaardigheid is hier echter schrijnend, dit moet in 2020 echt beter! Ook de krapte op de arbeidsmarkt is nog niet over en vergt in 2020 veel aandacht. De in januari geplande presentatie van de commissie Borstlap moet richtinggevend zijn.

Op de nieuwjaarsbijeenkomsten in de districten kunt u alle bespiegelingen over het nieuwe decennium met uw collega ondernemers uitwisselen. Kom vooral een toast uitbrengen op een succesvol 2020. Als Metaalunie staan we volgend jaar weer volop klaar voor u, in een hopelijk rustiger jaar!

Goede feestdagen en een gelukkig nieuwjaar!

Bert Jaarsma en Jos Kleiboer
Directie Koninklijke Metaalunie

 

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog

Adriaan Vonk / Directie      

Een vacature is geen sinecure

Lees meer.