U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
International Commercial Terms, ook wel Incoterms genoemd, zijn internationaal erkende standaard leveringscondities volgens de officiële regels van de International Chamber of Commerce (ICC). De Incoterms beschrijven de rechten en verplichtingen van de koper en verkoper bij transport van goederen. Afhankelijk van de overeengekomen Incoterm is die taakverdeling anders. De Incoterms bepalen bovendien op welk moment het risico voor schade aan of verlies van de goederen overgaat van de verkoper op de koper en welke partij verantwoordelijk is voor bijvoorbeeld transport-, verpakkings-, en laad- of loskosten. Als u in de koopovereenkomst verwijst naar een Incoterm bakent u op een heldere manier de wederzijdse verplichtingen van de partijen af. U verkleint hiermee het risico van juridische complicaties. De Incoterms zijn zowel geschikt voor binnenlands als internationaal transport.

Wijzigingen Incoterms 2020
Vanaf 1 januari 2020 treden de Incoterms 2020 in werking. In deze geactualiseerde versie zijn de belangrijkste ontwikkelingen in de internationale handelspraktijk van de afgelopen tien jaar meegenomen. Zij zijn daarmee het up to date alternatief voor de Incoterms 2010. Hoewel de oude Incoterms niet vervallen en u deze nog steeds kunt gebruiken, adviseren wij om zo snel mogelijk over te stappen op de Incoterms 2020. Bekijk een overzicht van de belangrijkste wijzigingen in de Incoterms 2020.

Met ingang van 1 januari 2020 kunnen koper en verkoper kiezen uit de volgende 11 Incoterms:

Voor elke vorm van transport:
• EXW Ex Works (Af fabriek)
• FCA Free Carrier (Vrachtvrij tot vervoerder)
• CPT Carriage Paid To (Vracht betaald tot)
• CIP Carriage and Insurance Paid To (Vracht en verzekering betaald tot)
• DAP Delivered At Place (Geleverd ter bestemming)
• DPU: Delivered at Place Unloaded (Geleverd ter bestemming en gelost)
• DDP Delivered Duty Paid (Geleverd rechten betaald)

Voor transport over zee en binnenwateren:
• FAS Free Alongside Ship (Vrachtvrij langszij schip)
• FOB Free On Board (Vrachtvrij aan boord)
• CFR Cost and Freight (Kostprijs en vracht)
• CIF Cost,Insurance and Freight (Kostprijs, verzekering en vracht)

 U kunt het Incoterms boekje met de nieuwe versie bestellen via de International Chamber of Commerce, www.icc.nl.
Bekijk het filmpje van het ICC over de 2020 versie of lees meer op www.incoterms2020.nl van het ICC.

Kennis update
De nieuwe Incoterms bieden allicht een mooie gelegenheid om na te gaan wat de kennis van de Incoterms is binnen uw bedrijf en om na te gaan of de condities nog op de juiste manier gebruikt worden. Wilt u uw kennis vergroten? Dan kunt u een workshop Incoterms volgen bij evofenedex, , vereniging voor exporteurs en logistiek. De Incoterms hebben ook een belangrijke plek in de basis exportcursus “Van exportorder tot levering”, welke Metaalunie, twee keer per jaar organiseert met evofenedex, Kijk in onze agenda voor actuele data.

Vrijblijvend advies
Ledenadvies Metaalunie, telefoon 030-605 33 44, of bj@metaalunie.nl voor inhoudelijk bedrijfsjuridisch advies.
Voor algemene vragen over internationaal zakendoen, bedrijfseconomisch team, mw. Voorhuis (voorhuis@metaalunie.nl).

Voor informatie over Incoterms kunt u ook kijken op:
  • Goede informatie en uitleg over Incoterms vindt u ook op website van evofenedex, in het kennisdossier ICC Incoterms, en bij Ondernemersplein – Een korte uitleg over Incoterms.
  • Het naslagwerk van de Incoterms 2020 dat u als exporteur kunt gebruiken bij elke internationale order, kunt u bestellen bij de International Chamber of Commerce (www.icc.nl), Den Haag. 
  • Workshop Incoterms: evofenedex organiseert ook regelmatig workshops over het gebruik van Incoterms, praktisch als uw bedrijf gaat exporteren of al exporteert. 

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer    
Directie

Lichtpuntjes

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl