U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Het is weer dé tijd van het jaar om verlanglijstjes op te stellen en wensen te vervullen. Misschien zijn ‘eisen’ en ‘eisenlijstje’ betere benamingen, maar vooruit, we blijven in de decembersfeer. Vertaald naar een wensenlijstje zoals wij, belangenbehartiger van het MKB-metaal, die zouden opstellen, kom ik tot zaken als meer waardering voor de bbl, minder mkb-onvriendelijke regelgeving (bijvoorbeeld voortkomend uit ministeriële regelingen en normen en richtlijnen) en helderheid rond de gevolgen van het Klimaatakkoord. Maar wat misschien wel bovenaan staat is ‘Haagse’ daadkracht. Ik denk dat als die wens wordt gehonoreerd, alle andere wensen op het lijstje gemakkelijker vervuld worden.

Nu de economie minder hard groeit, groeit voor bedrijven de uitdaging om de kansen die er liggen te kunnen pakken. Een duwtje in de rug is daarom meer dan welkom. Maar wat vooral ook helpt is dat ondernemen niet onnodig moeilijker wordt door een overheid die treuzelt bij het maken van keuzes en halfslachtige besluiten neemt.

Zo worstelt het bedrijfsleven nog volop met de stikstof- en PFAS-crisis, ook al lijkt er voorzichtig wat meer ruimte te komen in de wettelijke normen. Als toeleveranciers van de mechanisatie-, grondverzet- en bouwsector krijgen Metaalunieleden meer en meer te maken met de gevolgen van het stilvallen van veel projecten en het wegvallen van opdrachten. Na alle protesten en publieke discussies is het nu tijd om besluiten te nemen die de economie niet afremmen. Daadkracht moet duidelijkheid verschaffen.

Daadkracht is nodig op meer gebieden. Het Klimaatakkoord is gesloten en moet worden uitgevoerd, maar de consequenties voor het bedrijfsleven zijn nog onduidelijk. Er worden veel ideeën geopperd en proefballonnen opgelaten, maar wat er precies moet gebeuren is nog volstrekt onduidelijk. Een ander onderwerp waar de politiek zich duidelijk over uit moet spreken is de subsidie praktijkleren. Deze regeling is essentieel voor veel kleinere bedrijven ter ondersteuning van een bbl-leerplek. De bbl is op zijn beurt weer van groot belang is voor het vakmanschap in Nederland en is zeer efficiënt. Toch wordt de subsidie praktijkleren jaar op jaar lager, omdat het vastgestelde budget door de groeiende belangstelling voor de bbl over steeds meer bbl-leerlingen moet worden verdeeld. Hier moet echt iets aan gebeuren!

Er liggen kansen genoeg en er zijn dossiers die om een moedig besluit vragen. Er moeten heldere keuzes worden gemaakt, zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn. Het komt nu aan op daadkracht, iets wat de afgelopen tijd niet het sterkste punt is van politiek Den Haag. Maar het is wel nodig om bedrijven een duwtje in de rug te geven nu de economie dreigt te stokken. Daarom bovenaan ons verlanglijstje: daadkracht!

Jos Kleiboer
Directeur Beleid Koninklijke Metaalunie

 

Misschien interessant voor uBlog

Blog


Jos Kleiboer
Directie

Tweede golf

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl