U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Nevi PMI: Voor het eerst weer krimp
De Nevi PMI van november was 49.6. Dit betekent dat de bedrijfsomstandigheden voor het eerst in meer dan zes jaar verslechterden, zij het in geringe mate. Tegen de algemene trend in liet de subsector consumptiegoederen juist een goede verbetering van de bedrijfsomstandigheden zien. Dat blijkt uit de meest recente NEVI PMI Index.

De productie daalde in november voor de tweede maand op rij, deze maand iets meer dan in oktober. Het aantal nieuwe orders liet de grootste daling sinds april 2013 zien. De inkoop nam af en de materiaalvoorraad daalde. De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk werd voor de negende maand op rij kleiner. De voorraad gereed product daalde eveneens, maar minder dan in oktober. De werkgelegenheid nam opnieuw toe, zij het in de geringste mate sinds begin 2015.

Uit de index blijkt dat de producenten blijven uitgaan van groei in de komende 12 maanden, waarbij de stemming minder positief was dan in oktober. Er is dus voor het eerst in ruim zes jaar krimp in de Nederlandse productiesector, al gaat het om een relatief bescheiden daling. Bovendien is Nederland in Europa bepaald niet de slechtst presterende economie. De gemiddelde PMI in de Eurozone was in november 46.6 en de Duitse economie scoorde met 43.8 nog slechter. Dat was wel een lichte opleving ten opzichte van de 42.1 en ook beter dan de verwachting van analisten (42.9).

Bij een nadere analyse van de Nevi PMI cijfers blijkt dat er de laatste maanden sprake is van een afname van het aantal nieuwe orders uit het buitenland. De respondenten schrijven dit toe aan zwakkere vraag, toenemende concurrentie en aanhoudende onzekerheid op diverse buitenlandse markten. Nederlandse producenten blijven positief over groeiverwachtingen in het komende jaar, met wel als kanttekening dat dit optimisme historisch gezien aan de lage kant blijft. Ook de werkgelegenheid deelindex scoort nog steeds boven de 50.0. De banengroei was bescheiden, het laagste groeipercentage sinds begin 2015. Er zijn ook duidelijke verschillen tussen sectoren zichtbaar. Er was een daling van het personeelbestand in de sector investeringsgoederen, maar juist een flinke toename van de werkgelegenheid in de sectoren consumptiegoederen en halffabricaten. In meer algemene zin scoort Nederland met een vierde plaats heel goed op de jaarlijkse ranglijst van het Wereld Economisch Forum (WEF). Na Singapore, de VS en Hongkong is ons land daarmee de eerste Europese economie op deze prestigieuze ranking. Volgens de WEF-studie heeft Nederland veel progressie geboekt op het gebied van ondernemerschap en juist die eigenschap kan ons land helpen om door een economisch moeilijkere periode te komen.

Inkoopprijs index
De seizoensmatig aangepaste inkoopprijzen kwamen uit onder de geen-veranderingsgrens van 50.0. Dit wijst op een daling van de kostendruk in Nederland. De respondenten schreven dit toe aan de lagere materiaalkosten. De daling was bescheiden, maar niettemin de grootste sinds april 2016.

Verkoopprijs index
De gemiddelde prijzen die door Nederlandse producenten in rekening werden gebracht, daalden in november na een aanhoudende stijging van zevenendertig maanden. Er zijn aanwijzingen dat de overigens minieme terugval te wijten was aan concurrentiedruk en lagere inkoopkosten. Op subsector-niveau vermeldden producenten van halffabricaten een duidelijke daling van de verkoopprijzen.

Bron: Metaalnieuws

 

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma       
Directeur Organisatie

Sorry
We Missed You

> Lees meer.