U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
MKB!dee breidt uit met 47 projecten voor leven lang ontwikkelen in het mkb
Een nieuwe groep ondernemers gaat aan de slag met hun MKB!dee. Het betreft 47 projecten voor scholing en bijscholing van personeel in het mkb, waarvoor de ondernemers in totaal € 7,8 miljoen euro aan subsidie ontvangen. Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat heeft vandaag het startschot gegeven.

In het afgelopen jaar hebben 14 projecten hun MKB!dee uitgewerkt. MKB!dee is een subsidieregeling van de overheid die ondernemers uitdaagt slimme oplossingen te bedenken voor het tekort aan personeel en leven lang ontwikkelen. Een van de nu gehonoreerde projecten is dat van OBM Midden Nederland en heet ‘Mobiele Leerervaringshub MKB-metaal’. “Gebleken is dat het vaak lastig is voor werkgevers om werknemers aan het, formeel, leren te krijgen. Het ontbreekt vaak aan inzicht van wat ze zouden kunnen en uitdagend vinden. Met de mobiele leerervaringshub kunnen werknemers ervaring opdoen met leren”, licht Anne Marie Heij, beleidssecretaris Onderwijs Koninklijke Metaalunie, het project toe. “Ze doen dat vooral door dingen te doen, zoals een oefenopdracht cnc-programmeren en het maken van een werkstuk of, virtueel, met een andere lastechniek. De mobiele hub komt dan bij de bedrijven langs. De positieve leerervaring wordt vervolgens gekoppeld aan een opleidingstraject.” Via OBM Midden Nederland zal dat traject plaats gaan vinden in het Vakcentrum voor de Maakindustrie, dat in de loop van 2020 zijn beslag gaat krijgen. “Met de subsidie van EZK is er armslag om het MKBIdee verder uit te werken tot een werkbare en vooral bruikbare tool voor werkgevers en werknemers”, aldus Heij (rechts op de foto met links Hans van Zelderen van OBM Midden Nederland.)De belangstelling voor de tender MKB!dee 2019 was opnieuw groot, met in totaal 190 aanvragen. Hiervan zijn er 47 toegekend. Voor de eerste tender vorig jaar zijn 129 aanvragen ingediend, waarvan er 14 zijn toegekend. De subsidie bedraagt minimaal € 25.000,- en maximaal €200.000,- per project. De tender 2018 was bedoeld voor het technisch mkb (daaronder Metaalunieleden). De tender 2019 is uitgebreid naar het brede mkb; daarbij ligt het accent op digitalisering en de klimaat- en energietransitie.

MKB-actieplan
MKB!dee is onderdeel van het grote programma Leven Lang Ontwikkelen (LLO) van de ministeries van OCW, SZW en EZK. MKB!dee is bedoeld om ondernemers te prikkelen werkende oplossingen te bedenken voor de belemmeringen en problemen waar ze zelf in de praktijk tegenaan lopen. Staatssecretaris Mona Keijzer: “Veel bedrijven in het mkb hebben een personeelstekort. En ze weten dat de vaardigheden van hun werknemers bij de tijd moeten blijven. Dat gaat allemaal niet vanzelf, zeker niet als je een kleine ondernemer bent. In het MKB-actieplan heb ik de belofte gedaan dat de overheid helpt met subsidie en een handig netwerk. Het is mooi om te zien dat in de MKB!dee-projecten ondernemers vaak samenwerken met partners zoals het onderwijs of branches.”

Regionale TechniekTalent pools en serious gaming
In de MKB!dee-projecten van 2018 zaten veel initiatieven waarbij op afstand wordt geleerd: platformen, e-learningsmodules, kunstmatige intelligentie, games, en augmented reality.
In de nieuwe groep van 47 MKB!dee-projecten wordt onder meer geëxperimenteerd met regionale TechniekTalent pools en trainees voor het kleinere mkb en met de ontwikkelingen van veranderende vaardigheden in de automotive branche met behulp van serious gaming. In het MKB!dee-project ‘Autoschadetechnici in transitie’ worden garagemedewerkers met behulp van serious gaming en e-learning getraind om de omslag te maken in de digitalisering, van techniek naar ict. In het MKB!dee-project ‘TechniekTalent Pool’ zetten techniekbedrijven uit Woerden en omgeving zich gezamenlijk in voor bijscholing van junior-medewerkers en de doorontwikkeling van senior-medewerkers.

Meer informatie
Voor meer informatie over MKB!dee gaat u naar www.mkbideenetwerk.nl. Daar vind u de 14 MKB!dee-projecten van 2018 met interviews en video’s. De evaluatie van de projecten komt naar verwachting in maart 2020 beschikbaar.

> Meer informatie over het MKB-actieplan

 

Misschien interessant voor uBlog

Blog


Jos Kleiboer
Directie

Tweede golf

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl