U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Producentenvertrouwen daalt


Het producentenvertrouwen industrie is in november gedaald. Het vertrouwen ging van 3,6 in oktober naar 2,8 in november, maakt het CBS bekend. De ondernemers waren in november vooral minder positief over de verwachte bedrijvigheid dan in de voorgaande maand.


- Producenten in de industrie oordeelden in november vooral minder positief over de verwachte bedrijvigheid.
- Ook over hun orderpositie waren ze wat minder positief.
- Het oordeel over de voorraden gereed product verslechterde ook.
+ Er zijn meer ondernemers die verwachten dat hun productie de komende drie maanden zal toenemen.
+ Het aantal ondernemers dat de orderpositie groot vindt heeft de overhand op het aantal ondernemers dat de orderportefeuille klein acht.
- Daarentegen was het oordeel over de voorraden gereed product negatief.

In bijna alle bedrijfsklassen verslechterde het producentenvertrouwen. De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren ook in november het meest optimistisch. In de transportmiddelenindustrie en nu ook in de metaalindustrie hadden pessimisten de overhand.De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in september 1,2 procent hoger dan in september 2018. Voor het eerst na februari groeide de productie op jaarbasis.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) was in november iets negatiever dan in oktober. Ze oordeelden negatiever over de huidige bedrijvigheid, maar minder negatief over de verwachte bedrijvigheid. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie volgens Destatis kromp in september met 5 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Misschien interessant voor uHeeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Fried Kaanen     
Voorzitter Metaalunie

Samen overeind
blijven

> Lees meer.