U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Producentenvertrouwen nagenoeg gelijk
Het producentenvertrouwen industrie is in oktober nauwelijks veranderd. Het vertrouwen ging van 3,3 in september naar 3,6 in oktober, maakt het CBS bekend. In de afgelopen vier maanden is het producentenvertrouwen weinig veranderd. De ondernemers waren in oktober positiever over de verwachte bedrijvigheid dan in de voorgaande maand.  • producenten in de industrie oordeelden in oktober positiever over de verwachte bedrijvigheid. 
  • daarnaast waren ze minder negatief over de voorraden gereed product.
  • de producenten waren daarentegen minder positief over hun orderpositie.

De producenten in de hout- en bouwmaterialenindustrie waren in oktober het meest optimistisch. In de transportmiddelenindustrie hadden pessimisten nog steeds de overhand, maar daar steeg het producentenvertrouwen wel het meest, van -11,4 in september naar -6,2 in oktober.De bezettingsgraad van de machines en installaties in de industrie is bij aanvang van het vierde kwartaal 2019 uitgekomen op 84,0 procent. Daarmee ligt de benutting van het machinepark iets lager dan een kwartaal eerder.

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in augustus 0,8 procent lager dan in augustus 2018. Dit was de zesde achtereenvolgende maand met een krimp van de productie.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) was in oktober voor het eerst in vijf maanden minder negatief. Ze oordeelden vooral minder negatief over de verwachte bedrijvigheid. Daarentegen waren zij iets minder positief over de huidige bedrijvigheid. De bezettingsgraad in de Duitse industrie daalde met 1,3 procentpunt naar 82,6 procent. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in augustus met 4 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Hogere afzetprijzen industrie
Met uitzondering van de aardolie- industrie en de daaraan gelieerde chemische industrie zijn de afzetprijzen in september 2019 hoger dan een jaar eerder.

 


Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Regeren is
vooruitzien

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl