U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Digitale skills flinke uitdaging MKB-metaal
Volgens TNO-programmamanager mkb Erik Ham is het een hele kluif om het mkb-bedrijf aan te laten haken bij ontwikkelingen als de verregaande digitalisering en automatisering van de maakketen. “Het lastige is dat een kleine onderneming daar helemaal geen tijd voor heeft. Er knelt nog een flinke schoen”, stelt Ham in een interview in Metaal & Techniek van oktober (uitgave Koninklijke Metaalunie). “We moeten daar echt iets mee doen: we kunnen niet zonder die vakmensen. Maar het wordt dadelijk wel een keer opgelegd… De klanten willen dat. En op een internationaal speelveld moet je wel een beetje meegaan met dit soort ontwikkelingen”, aldus Ham.

“Het ingewikkelde is dat een hele generatie geschoold is in metaalbewerking, maar nooit is opgeleid in de digitale skills die je straks nodig hebt. Dat is een flinke uitdaging. Laat staan dat je de medewerkers mee moet krijgen in zulke slagen”, stelt Ham. Om toch bij te kunnen blijven bij alle nieuwe ontwikkelingen ziet Ham een rol weggelegd voor allerlei initiatieven, al dan niet afgeleid van het Smart Industry-verhaal. Ham: “Zoals jullie Teqnow of de Fabriek van de Toekomst, field labs; noem maar op. Op die manier worden ondernemers zich bewuster van ontwikkelingen. Daar begint het mee: een beetje bewustwording creëren. En dan langzaam stapjes maken: ze gaan niet in een keer om.”

> Lees het hele interview in Metaal & Techniek.

Misschien interessant voor uBlog

Blog


Jos Kleiboer
Directie

Tweede golf

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl