U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
'Stel binnen maand drempelwaarde in om uit stikstof impasse te komen'
‘Stel binnen een maand een drempelwaarde in om uit de stikstofimpasse te komen.’ Dat schrijven Hans de Boer (VNO-NCW) en Jacco Vonhof (MKB-Nederland) vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, nu snelle oplossingen uitblijven terwijl de urgentie voor ondernemers met de dag toeneemt.

Nederland moet op zoek naar een nieuwe beleidsaanpak om natuurbescherming en economische ontwikkelingen met elkaar in balans te houden. Dat vergt nieuwe beleidsafwegingen en onderzoeken die tijd kosten. In de tussentijd kunnen bedrijven en woningzoekende burgers niet langer in de kou blijven staan.

Drempelwaarde
Met een landelijke drempelwaarde van minimaal 1 mol per hectare kunnen volgens Koninklijke Metaalunie talloze projecten die geen of nauwelijks stikstof uitstoten, snel weer worden opgestart zonder dat daarvoor lange vergunningsprocedures nodig zijn. Dat lenigt de nood van vele bedrijven die hun problemen met de dag groter zien worden. Bij de brief zitten ook diverse voorbeelden van problemen die zich nu al bij ondernemers voordoen.

Pas ecologische toetsing toe
Daar waar vergunningverlening nodig is – en/of totdat er een drempelwaarde is vastgesteld - moeten provincies ecologische toetsing toepassen. Minister Schouten heeft dit ook aangedragen in haar brief van begin deze maand, maar veel provincies doen daar nog onvoldoende mee. De ondernemersorganisaties (waaronder ook Metaalunie) roepen de minister op dit in haar overleg met de provincies mee te nemen en er op toe te zien.

Crisisberaad
Vandaag (17 oktober) vindt in de Malietoren in Den Haag crisisberaad plaats met alle sectoren in de gezamenlijke achterban die door de stikstofcrisis worden getroffen. Metaalunie is daar vanzelfsprekend ook bij. In dat overleg zal ook de PFAS-aanpak worden besproken, die bovenop de stikstofimpasse bedrijven nog verder in de problemen brengt.

 Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma     
Directie

Ruimte voor ondernemen

> Lees meer.