U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Vakbekwame, hybride techniekdocenten voor de klas
De VVD wil ‘onbevoegde’ techniekdocenten voor de klas zetten om zo een einde te maken aan de tekorten op middelbare scholen en in het mbo. VVD-Kamerlid Dennis Wiersma komt met dat plan aan de vooravond van een Kamerdebat over leraren, meldt Trouw. “Onbevoegd is wellicht een ongelukkige woordkeuze”, vindt Jos Kleiboer, directeur Beleid van Koninklijke Metaalunie. “Het gaat om het inzetten van vakbekwame vakmannen en -vrouwen met als doel te komen tot hybride docenten. Dat gaat nu te langzaam. Het plan moet leiden tot een steen in de vijver om de stroperigheid van het ministerie van OCW en onderwijsvakbonden te doorbreken.”

„Die bevoegdheid is echt een knelpunt”, zegt Wiersma. „Wij stellen een noodmaatregel voor om de bevoegdheid even in de ijskast te zetten en mensen gedurende drie of vier jaar de mogelijkheid te geven voor de klas te staan.” Hij verwacht dat op deze manier meer mensen uit het bedrijfsleven voor het onderwijs zullen kiezen.
Kleiboer noemt het nadrukkelijk wel een noodmaatregel: “Er moet verder gewerkt worden aan structurele oplossingen. Bevoegdheid is een van de belemmeringen. Het is niet zo dat er meteen cohorten onbevoegde docenten op de stoep van de scholen zullen staan als de bevoegdheidseis vervalt. Salarisverschillen met bedrijfsleven zijn ook aanzienlijk en het onderwijs zal anders moeten worden georganiseerd. Het lijkt me wel noodzakelijk er altijd een bevoegde docent in de buurt is, die didactisch/pedagogisch bij kan springen en verantwoordelijk is voor het onderwijsproces, inclusief toetsing en administratie.”

De MBO Raad reageert positief op het plan. „Zeker als je het bekijkt vanuit de wil om zij-instroom in het gehele onderwijs makkelijker te maken”, zegt een woordvoerder. De Algemene Onderwijsbond (AOb) is niet enthousiast. „Wij kiezen niet voor onbevoegde leraren. Je zet ook geen onbevoegde piloot in het vliegtuig”, zegt voorzitter Liesbeth Verheggen.

 

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma       
Directeur Organisatie

Avond van de
Maakindustrie

> Lees meer.