U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Je moet even een stukje door Duitsland, maar eenmaal over de grens bij Flensburg kom je in een land dat in een aantal opzichten wel heel erg op Nederland lijkt. Denemarken is qua oppervlakte ongeveer net zo groot en heeft grofweg dezelfde industrie. Misschien wel het meest opvallende is dat de Deense mentaliteit lijkt op de onze. Denen zijn erg direct, goed van vertrouwen en spreken uitstekend Engels.

Dat het goed zakendoen is in Denemarken bleek tijdens de handelsmissie, die Metaalunie vorige week organiseerde naar dit kapitaalkrachtige land. Geen grootschalige economische missie waar de politieke agenda van de meereizende bewindspersonen leidend is en de agenda van de ondernemers soms moet wijken. Gewoon een heel praktisch ingestoken korte mkb-missie met een focus op matchmaking en met een warme ontvangst door de Nederlandse Ambassadeur in Kopenhagen. De Nederlandse ambassade kent de Deense markt als geen ander en dus zijn de tips en tricks van daaruit waardevol. Net als de kennis van Arbejdsgiverne over de metaalsector, zeg maar de Deense Metaalunie.

Het belangrijkste onderdeel (en doel) van welke missie dan ook is natuurlijk handel creëren. Een goede mkb-missie kan dan ook niet zonder de eerder genoemde matchmaking. Die vond plaats op de opvallend goede en overzichtelijke ‘Hi beurs’, dé technologische beurs van Denemarken. Het gaat per slot van rekening om de juiste contacten bij het zakendoen. De meeste individuele afspraken waren op locatie bij de bedrijven zelf. Een vast onderdeel van onze missies is het bezoeken van interessante productielocaties. Bijvoorbeeld het bedrijf Vola in Horsen, een bedrijf dat kranen maakt voor onder andere badkamers. Een geweldig voorbeeld van een bedrijf dat inzet op kwaliteit en dat de productie zodanig heeft ingericht dat ze de concurrentie uit met name China de baas blijven. Los van mogelijke handel, dus ook inspirerend en leerzaam.

Door gezamenlijke activiteiten ontstaat er een netwerk van de deelnemers onderling. Het belangrijkste is natuurlijk dat ondernemers naar huis gaan met de juiste contacten, contacten waar echte business uit ontstaat. De eerste order is zelfs al binnen!

Jos Kleiboer
Directeur Beleid

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma       
Directeur Organisatie

Avond van de
Maakindustrie

> Lees meer.