U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
VS kondigt extra heffingen aan op EU-landbouw- en industriële goederen
De Amerikaanse regering heeft besloten om naar aanleiding van de recente arbitrage-uitspraak over steun aan Airbus extra heffingen op te leggen op bepaalde landbouw- en industriële goederen van de Europese Unie.

De lijst met producten die geraakt worden is hier te vinden. De additionele heffingen ter hoogte van 10 procent voor vliegtuigen en 25 procent voor de andere goederen gelden per 18 oktober 2019. De Verenigde Staten kunnen op een later moment kiezen om andere goederen te treffen.

De WTO oordeelde op 15 mei 2018 dat de Verenigde Staten recht hebben op het heffen van extra importheffingen ter waarde van maximaal $7,5 miljard per jaar op EU-importen. Dit bedrag betreft de door een arbitragepanel vastgestelde geleden schade voor de VS, door de niet WTO-conforme subsidies aan Airbus. De Airbus-uitspraak is een deel van een lange en gecompliceerde juridische strijd tussen de EU en de VS over steun aan respectievelijk Airbus en Boeing.

Naar verwachting zal ook de EU over 8 maanden geautoriseerd worden om extra heffingen op te leggen op de importen uit de VS als gevolg van geleden schade door Amerikaanse steun aan Boeing.

Nederland pleit in EU-verband voor een onderhandelde uitkomst, waarbij over en weer afspraken worden gemaakt over hoe steun aan vliegtuigbouwers marktconform kan worden vormgegeven, zodat retaliatie over en weer overbodig wordt.

 

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma       
Directeur Organisatie

Sorry
We Missed You

> Lees meer.