U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Metaalunie steunt plan dat Nederland bevrijdt van stikstofslot
Het idee van MKB-Nederland en VNO-NCW om woningbouw, duurzaamheidsprojecten en investeringen in de industrie die tot een lagere milieubelasting leiden, vrij te stellen van het huidige stikstofbeleid, wordt van harte ondersteund door Koninklijke Metaalunie. Mede op basis van inbreng van Metaalunie hebben MKB-Nederland en VNO-NCW een 10 puntenplan opgesteld voor de korte en lange termijn die de impasse moet doorbreken die is ontstaan na het schrappen van het Programma Aanpak Stikstofdepositie (PAS) door de Raad van State.

"Met de voorgestelde onderdrempel van 1 mol/ha/jaar los je 80% van de probleemgevallen op. Dit geldt voor grote projecten maar ook voor de ‘marginale gevallen’. Bijvoorbeeld waar onze leden willen uitbreiden die in de buurt van een natuurgebied zitten”, zegt Derk Jan Meijer, beleidssecretaris Ruimtelijke Omgeving Metaalunie. “Het plan zou zowel de grote als kleine bedrijven helpen”, vindt hij verder.

18.000 projecten stil
MKB-Nederland en VNO-NCW willen Nederland van het ‘verstikkende stikstofslot’ bevrijden. ‘Het is toch niet uit te leggen dat allerlei projecten die de ecologische footprint van ons land aantoonbaar verkleinen, nu niet door kunnen gaan. Zo’n 18.000 projecten vallen stil, met alle gevolgen voor de werkgelegenheid.’ Een commissie onder leiding van Johan Remkes komt binnenkort met voorstellen om de impasse te doorbreken.

Maximumsnelheid
Provincies en gemeenten moeten vergunningen die niet met de PAS-problematiek te maken hebben gewoon in behandeling nemen, stellen MKB-Nederland en VNO-NCW. Voor het verhandelen van ‘uitstootrechten’ kunnen regionale depositiebanken worden opgericht. De maximumsnelheid rond natuurgebieden zou van 130 naar 100 kunnen.

Meer integraal beleid
Op de lange termijn zou er volgens de ondernemersorganisaties een meer integraal natuurbeleid moeten komen, dat minder eenzijdig is stikstof is gericht. Halvering van de veestapel zien MKB-Nederland en VNO-NCW niet als de oplossing. ‘Juist de landbouwsector werkt al hard aan het verminderen van de uitstoot.’

Misschien interessant voor uHeeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma     
Directie

Ruimte voor ondernemen

> Lees meer.