U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Korten op subsidie praktijkleren kost overheid meer dan het oplevert
De overheid snijdt zichzelf flink in de vingers als het zou schrappen in de subsidieregeling Praktijkleren, die bedrijven tegemoet komt in hun kosten voor het opleiden van mbo-studenten via de Beroepsbegeleidende Leerwerk (BBL). Uit onderzoek van SEO, in opdracht van MKB-Nederland, VNO-NCW en onder andere Koninklijke Metaalunie, blijkt namelijk dat de overheid zélf financieel het meest profiteert van de BBL.

“De overheid is zelf spekkoper want per saldo komen de grootste baten van de BBL-opleiding terecht bij de overheid”, reageert Anne Marie Heij, beleidssecretaris Onderwijs Koninklijke Metaalunie. “Alle reden om de BBL-opleiding te blijven financieren én subsidiëren vanuit de overheid.” Volgens haar zorgt de subsidieregeling Praktijkleren, ervoor dat bedrijven de juiste prikkel krijgen om meer BBL-plaatsen te creëren en daarmee de maatschappelijke baten nog verder te vergroten. “Versobering van de subsidieregeling zorgt voor een negatieve prikkel. Ondersteuning is en blijft nodig ook al omdat bij bedrijven de kosten voor de baten uitgaan.”

MKB-Nederland en VNO-NCW willen dat de subsidiepot voor praktijkleren in het vervolg gaat meegroeien met het aantal studenten dat voor de BBL kiest. Het aantal BBL-studenten groeit al weer jaren, en dat betekent dat bedrijven nu al steeds minder subsidie per student krijgen. “Stel een vast bedrag van €2.700 per student per jaar vast. Dat geeft werkgevers zekerheid en vertrouwen. En het voorkomt dat ze op den duur minder BBL-plaatsen aanbieden en op zoek gaan naar goedkopere oplossingen”, vindt Heij.

De beroepsbegeleidende leerweg (BBL) combineert een middelbare beroepsopleiding met het minimaal drie dagen per week praktijkleren in een leerbedrijf. Ongeveer 120.000 BBL’ers maken gebruik van deze beroepsgerichte leerweg (20.000 in de metaal en industrie). Die combinatie van leren en werken blijkt van grote maatschappelijke waarde voor Nederland. Het saldo van maatschappelijke kosten en baten van de BBL bedraagt bijna 1,4 miljard euro per jaar. en en die dan dus ook maar in zijn geheel zelf moeten betalen. De ondernemersorganisaties hebben SEO opdracht gegeven om de maatschappelijke kosten en baten van de BBL in kaart te brengen, omdat de subsidieregeling praktijkleren steeds weer onder vuur ligt. Aan het begin van deze kabinetsperiode heeft minister Van Engelshoven nog geprobeerd de regeling helemaal af te schaffen.

Het SEO-onderzoek laat zien dat alle betrokken partijen profiteren van de BBL (1 dag school, 4 dagen bij bedrijf): werkgevers, studenten én vooral de overheid. Van de totale baten van de BBL – bijna €1,4 miljard – komt € 962 miljoen bij de overheid terecht, ondanks de € 194 miljoen die ze jaarlijks uittrekt voor de subsidieregeling praktijkleren. Ook in het kader van een leven ontwikkelen is de BBL relevant, omdat het de enige route in het mbo is waar leren en werken (en dus verdienen) worden gecombineerd. En statushouders bijvoorbeeld, kunnen via de BBL het leren van de taal en het integreren in de Nederlandse maatschappij combineren met het leren van een vak.

> Lees het hele onderzoek.

 

Misschien interessant voor uBlog

Blog


Jos Kleiboer
Directie

Tweede golf

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl