U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Twintig verschillende branches hebben samen met MKB-Nederland en VNO-NCW onderzoek laten doen naar het nut van de BeroepsBegeleidende Leerweg. De uitkomsten klonken ons niet heel verrassend in de oren: de bbl is voor het MKB-metaal de belangrijkste instroomroute en letterlijk de levensader van bedrijven. Niet voor niets is het MKB-metaal de ‘bbl kampioen’: in geen andere sector zorgt de bbl voor zoveel instroom als de onze. Zelfs in crisistijd hebben de mkb-metaalbedrijven alles op alles gezet om de bbl in de lucht te houden. Door extra geld uit het O&O-fonds en het sectorplan in te zetten, bedrijven te steunen en de bbl onder leden te promoten. Met het onderzoek is dat voor eens en voor altijd onderbouwd aangetoond. Daarom moeten we deze leerroute naar goed vakmanschap versterken en er absoluut niet op bezuinigen.

Er is de laatste jaren helaas veel gediscussieerd over het nut van de bbl. Er werd zelfs geopperd dat de bbl maar door het bedrijfsleven zelf moet worden betaald, want per slot van rekening profiteren zij ervan. En dat leidde tot het onzalige idee om de subsidie praktijkleren stevig te korten. Gelukkig is dit laatste niet doorgegaan, na een stevige lobby vanuit het bedrijfsleven. Het meest opvallende is dat als de overheid bezuinigt op de bbl, het zichzelf in de vingers snijdt. Uit het onderzoek blijkt namelijk dat de overheid zélf financieel het meest profiteert van de bbl. Natuurlijk: uiteindelijk hebben wij als bedrijfsleven ook voordeel, maar de kosten gaan wel voor de baten. Daarom blijft subsidie noodzakelijk.

Met dit onderzoek in de hand moeten we het niet meer hebben over bezuinigen, maar over versterken en minder conjunctuurgevoelig maken van de bbl. Alle betrokken partijen moeten de handen ineenslaan. Als MKB-metaal hebben we daar verschillende ideeën over. Vooral de regionale samenwerking tussen scholen en bedrijven staat daarbij centraal. Dit moet worden ondersteund door de overheid, en specifiek het ministerie van OCW. Want als het onderzoek één ding helder maakt, is dat zij financieel spekkoper zijn van de bbl, een leerroute die onmisbaar is voor goed opgeleide vakmensen.

Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

 

Misschien interessant voor uBlog

Blog

Jos Kleiboer    
Directie

Exportpotentie

> Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl