U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Harde Brexit raakt Nederland meer dan andere landen
De uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de EU heeft bij een harde Brexit een groter effect op de concurrentiepositie van Nederlandse bedrijven, dan van bedrijven in andere Europese landen. De details van een uittredingsverdrag, of van afspraken over een toekomstige economische relatie met het VK na een no-deal, zijn bepalender voor ons land dan voor veel andere landen in de EU. Dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een publicatie, uitgebracht samen met nationale en internationale onderzoekers onder de vlag van het Tinbergen Instituut.

Maar ongeacht welke deal uiteindelijk gesloten wordt: de initiële gevolgen zullen groter zijn in het VK dan in Europa. De regionale ongelijkheid in het VK zal toenemen; vooral de pro-brexit regio’s in het VK gaan er sterk op achteruit.

Het PBL heeft in de publicatie gekeken naar de (inter)nationale concurrentiepositie: welke bedrijfstakken in welke regio’s in Europa worden in welke mate door de brexit in hun concurrentiepositie versterkt en welke verzwakt? En hoe gevoelig is dit effect voor de specifieke afspraken met het Verenigd Koninkrijk en daarmee voor de details van een uittredingsovereenkomst? De publicatie beschrijft de effecten die meteen na uittreding van het VK optreden; los van hoe bedrijven, overheden en consumenten vervolgens hierop reageren.

Sommige bedrijfstakken, zoals de voedingsmiddelenindustrie, landbouw, chemie en handel, zullen gemiddeld gezien veel last krijgen van de kostenverhoging die gaat optreden, aldus het planbureau. Sectoren zoals de financiële dienstverlening, telecom en de reisbranche versterken juist hun positie. De gemiddelde hoogte van de handelsbelemmeringen na een (harde of zachte) brexit (een zogenaamde harde of zachte Brexit) is bepalend voor de grootte van het effect.

Ook regionaal kunnen er verschillen optreden. Zo zijn met name voor Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht de effecten van een brexit het meest afhankelijk van de details van de uittredingsovereenkomst. Dat komt door de specifieke bedrijvigheid in deze regio's.

 

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma       
Directeur Organisatie

Sorry
We Missed You

> Lees meer.