U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Goede maand voor machinebouwers
Van de acht grootste bedrijfsklassen binnen de industrie groeide de productie van de machine-industrie met bijna 3 procent het sterkst. Ook de productie van de voedingsmiddelenindustrie groeide. De meeste bedrijfsklassen in de industrie hadden echter te maken met een krimp van de productie. De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in juni overigens 2,2 procent lager dan in juni 2018, maakt het CBS bekend. Het is de vierde achtereenvolgende maand waarin de productie krimpt.

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste worden gekeken naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. Van mei op juni 2019 daalde de productie met 0,8 procent.

De voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde productie fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Van medio 2014 tot begin 2018 was er sprake van een stijgende trend van de industriële productie. Daarna is de trend licht dalend.Producentenvertrouwen positiever
Het producentenvertrouwen industrie is in juli 2019 toegenomen. De ondernemers waren vooral minder negatief over de verwachte bedrijvigheid en positiever over hun voorraden.

Duitsland is een belangrijke afzetmarkt voor de Nederlandse industrie. Het vertrouwen van de Duitse industriële producenten (Ifo-index) daalde in juli sterk. De daling was de grootste sinds begin 2009. De gemiddelde dagproductie van de Duitse industrie kromp in juni ruim 6 procent in vergelijking met een jaar eerder.

Misschien interessant voor u

Blog

Blog
Jos Kleiboer
Directie

Spoedaanpak
Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl