U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Griffierechten van kleine vorderingen omlaag
De griffierechten die ondernemers betalen voor vorderingen van 500 tot pakweg 2500 euro kunnen omlaag. Koninklijke Metaalunie heeft zich eerder hard gemaakt voor verlaging van de griffierechten. Inmiddels heeft politiek Den Haag dit opgepakt en is daadwerkelijk een concept wetsvoorstel opgesteld om de griffierechten voor geringe vorderingen te verlagen.

Metaalunie is verheugd dat Den Haag hiermee bezig is en zal het conceptwetsvoorstel beoordelen en de voortgang nauwgezet volgen. Daar waar mogelijk zal Metaalunie proberen om het belang van lagere griffierechten voor het mkb nog beter over het voetlicht te brengen. VNO-NCW en MKB-Nederland hebben het afgelopen jaar voorgesteld om een ‘tussenschijf’ te introduceren, waardoor het voor kleine ondernemingen beter mogelijk wordt om van het recht gebruik te maken. Deze maatregel kan genomen worden zonder gevolgen voor het budget van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Ook Metaalunie kon zich hierin vinden.

De forse verhoging van het griffierecht in de jaren 2010 en 2011 heeft ertoe geleid dat ondernemers afzien van een gang naar de rechter. Zo is het aantal dagvaardingen sinds 2011 met 40 procent gedaald. Het gaat hier om een fundamentele zaak: een eerlijke toegang tot het rechtssysteem. Er lijkt op dit vlak dus een positieve verandering op komst.

Misschien interessant voor uBlog

Blog


Jos Kleiboer
Directie

Tweede golf

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl