U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Nederland op vierde plek van innovatiefste landen
Van de tweede plaats op de ranglijst van vorig jaar is Nederland afgedaald naar de vierde. Dat blijkt uit een lagere score in de Global Innovation Index 2019. De lijst wordt jaarlijks opgesteld door de organisatie voor intellectueel eigendom Wipo en de businessscholen Insead en Cornell. Nederland behoort nog wel tot de innovatiefste economieën in de wereld.

Zwitserland heeft zijn koppositie weten te behouden. Zweden verovert de tweede plek, wat onder meer het gevolg is van de vooruitgang van de onderdelen 'kennisvergaring' en 'investeringen'. De Verenigde Staten bereiken de derde plaats. Dat is mede te danken aan hogere scores voor het universitair onderwijs en meer strategische allianties om innovatie te bevorderen.

De onderzoekers vinden het positief dat de investeringen voor innovatie nog steeds toenemen. Juist in een omgeving dat de economische groei wereldwijd momentum verliest, de productiviteitsgroei historisch laag is en door handelsoorlogen veel onzekerheid is ontstaan over de economische vooruitzichten.

Nederland verliest vooral punten op de onderdelen 'personeel en research' en 'bedrijfsomgeving'. Een krimpende import van ICT-diensten kost Nederland punten, terwijl ons land ook in aantallen afgestudeerde wetenschappers is ingehaald. Nieuw in de berekening dit jaar is een score voor overheidsfinanciering in het middelbaar onderwijs. Die pakt voor Nederland niet heel gunstig uit, terwijl dat nadeel vorig jaar niet aanwezig was vanwege gebrek aan data.

De scores in de Global Innovation Index 2019 komen tot stand met behulp van 80 indicatoren, verdeeld over zeven kerngebieden. Enkele voorbeelden daarvan zijn het gemak om een bedrijf te starten, de beschikbaarheid van kredieten, de aanwezigheid van hoogwaardige kennis en de investeringen in onderzoek en ontwikkeling.

Bron: FD

 

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma       
Directeur Organisatie

Sorry
We Missed You

> Lees meer.