U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Onzekere weercode voor Nederlandse industrie
Het producentenvertrouwen in de industrie is de laatste maanden in hoog tempo verslechterd, waarbij ondernemers vooral somber zijn over het economische klimaat. De omzet is dit jaar tot nu toe gekrompen met 3,4 procent. Volgens ABN AMRO is de belangrijkste oorzaak hiervan de afname van de industriële activiteit in het buitenland.

De onlangs gepubliceerde Metaalunie Economische Barometer laat vooralsnog een positiever beeld zien met dito verwachtingen van ondernemers voor het komende kwartaal. De waardering van de orderportefeuille van het MKB-metaal ligt in het tweede kwartaal van 2019 nog steeds op een hoog niveau en is zelfs weer iets toegenomen ten opzichte van het eerste kwartaal.

De inkoopmanagersindex van Duitsland is in juli nog verder gedaald naar 43,1. Dat kan slecht nieuws betekenen voor de Nederlandse industrie, met name voor branches die toeleveren aan de Duitse auto-industrie. De Nederlandse inkoopmanagersindex is in juni gedaald naar 50,7. Een stand van boven de 50 duidt op optimisme over de bedrijfsactiviteit. Nederlandse ondernemers zijn dus gemiddeld nog steeds optimistisch.

Code oranje
De seinen voor de wereldwijde industriële activiteit staan op oranje. De samengestelde wereldwijde inkoopmanagersindex van 49,4 (juni) wijst op lichte krimp. Zowel in China als in Duitsland krimpt de industriële activiteit. Met name Duitsland kan de Nederlandse industrie meesleuren. De Duitse PMI voor nieuwe export-orders is in juli gedaald naar 43,1. Dat is het laagste niveau sinds de kredietcrisis. De Duitse industrie worstelt met afnemende vraag uit China, bijvoorbeeld naar onderdelen of machines. Daarnaast kampt de auto-industrie met flinke problemen, zoals afnemende vraag en strengere emissienormen. De Chinese industrie hapert sinds december als gevolg van de door Trump aangezwengelde handelsoorlog.

Industriële productie en omzet gekrompen
In april en mei is de gemiddelde dagproductie van de industrie gemiddeld met 1,4% gekrompen ten opzichte van dezelfde periode in 2018. Basismetaal, metaalproducten en machinebouw kampen vermoedelijk met afnemende vraag uit het buitenland. Zie ook de Metaalunie Economische Barometer met resultaten van het MKB-metaal. De omzet van de industrie is tot nu toe behoorlijk gekrompen dit jaar: 3,4% jaar-op-jaar. In het eerste kwartaal bedroeg de krimp 4,2%, in april 0% en in mei 4,4%. Dat is vooral het gevolg van afnemende buitenlandse omzet. In december 2018 kromp de omzet ook al, met 2,6%. De omzetkrimp wordt veroorzaakt door de afname van de industriële activiteit in het buitenland. De binnenlandse omzet houdt de omzet nog enigszins op de been.

Bron: ABN AMRO

> Lees ook: Economische Barometer MKB-metaal

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma       
Directeur Organisatie

Sorry
We Missed You

> Lees meer.