U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Het is weer volop zomer en het regent warmterecords. We lopen in Nederland wel wat achter bij andere landen. Ons warmterecord stamt nog uit de vorige eeuw, terwijl in veel andere landen er deze eeuw al nieuwe records zijn gevestigd. Maar als het klimaat zich blijft ontwikkelen zoals voorspeld wordt, lopen we die achterstand snel in.

Als ik de zomer naar onze economie vertaal, dan lijkt er al een beetje herfst in de lucht te hangen. De afgelopen jaren waren economisch erg zonnig, maar nu verschijnen er wat wolkjes aan de hemel. Klagen doen we nog niet: het beeld dat de economische barometer over het afgelopen tweede kwartaal geeft, stelt tevreden. De groei van de binnenlandse orderportefeuille is iets toegenomen, terwijl de groei van de buitenlandse orderportefeuille gelijk is gebleven. De wolkjes bestaan uit de verwachtingen voor het derde kwartaal. Voor de binnenlandse orderpositie wordt een gelijkblijvende groei verwacht terwijl de buitenlandse orderpositie echter duidelijk lager wordt ingeschat.

Ook de cijfers van het CBS over de werkgelegenheid laten een wat minder zomers beeld zien. De totale werkgelegenheid in Nederland stijgt, maar ook de werkloosheid loopt licht op.

Had ik het net over de invloed van klimaatsverandering, ook het economisch klimaat kan zomaar veranderen. Niet door de opwarming van de aarde maar door de internationale politieke spanningen, de Brexit en de handelsoorlog tussen met name de Verenigde Staten en China. Het maakt het er allemaal niet zekerder op. En blijvend in de weermetaforen: als er iets is waar we een hekel aan hebben, dan is het een onzekere weersvoorspelling. Moeten we de paraplu te voorschijn halen of kunnen we vakantie boeken? Economische vertaald: krijgen we in het vierde kwartaal eindelijk duidelijkheid over de Brexit, of blijft de onzekerheid maar voortduren? Duidelijkheid scheppen is belangrijk, maar dat is niet iets waar de (internationale) politiek in uitmunt.

Ik denk dat we daarom deze economische zomer moeten koesteren. We kunnen slechts hopen dat het een mooie nazomer wordt. Maar vroeg of laat komt de herfst er echter weer aan en neemt de kans op guur herfstweer voorzichtig toe. Met die kennis in het achterhoofd zetten we de paraplu alvast bij de deur, maar genieten we voor nu nog even lekker van mooi zomerweer.

Jos Kleiboer
Directeur Beleid

 

> Lees ook: Onverminderd zomers weer voor MKB-metaal

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma       
Directeur Organisatie

Wat volgt?

> Lees meer.