U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
ING Economisch Bureau: Minder groei industrie in 2019 en 2020
De Nederlandse industrie kent volgens het ING Economisch Bureau in 2019 en 2020 minder groei. Orders uit belangrijke eindmarkten zoals Automotive en halfgeleiders lopen terug nu de wereldeconomie in een lager tempo groeit. Daarnaast hangen belangrijke onzekerheden zoals de Brexit en het Amerikaanse handelsbeleid nog steeds boven de markt. De groei van het volume in de industrie zakt naar verwachting van 2,5% in 2018 tot 1% in 2019 en 0,5% in 2020.

Met name de afnemende vraag uit het buitenland zet een rem op de groei van de Nederlandse industrie. Onzekerheden resulteren in een terugval van buitenlandse orders. De omzet uit het buitenland krimpt sinds het laatste kwartaal van 2018. Hoewel de omzet uit het binnenland nog toeneemt, is de groei wel sterk verminderd.

Ondernemers blijven positief
Zowel de ondernemersenquête van het CBS als de Inkoopmanagersindex (NEVI PMI) kennen een dalende trend. Het eindoordeel van de ondernemers is per saldo echter nog positief. Een lager groeitempo is echter onvermijdelijk zolang spanningen in de wereldhandel aanwezig blijven.

Binnenkort wordt ook de Metaalunie Economische Barometer gepresenteerd. Daaruit blijkt vooralsnog dat ook het MKB-metaal een wat gematigder groei verwacht, maar dat de orderportefeuilles over het algemeen nog goed gevuld zijn.

Bron: Metaalnieuws

Misschien interessant voor uBlog

Blog


Jos Kleiboer
Directie

Tweede golf

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl