U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
De aandacht voor techniekonderwijs is volop aanwezig. Voor het technisch vmbo is in het regeerakkoord jaarlijks 100 miljoen beschikbaar gesteld, het Techniekpact is verlengd en minister Van Engelshoven heeft extra geld voor bèta en techniek op universiteiten beschikbaar gesteld. Dit is allemaal goed nieuws en keihard nodig om voldoende technici beschikbaar te hebben en houden voor de maakindustrie. Het resultaat van deze aandacht komt in de praktijk echter onvoldoende uit de verf, en dat is doodzonde.

Deze week werd bekend dat onderwijsminister Van Engelshoven ondanks het verzet binnen de universitaire wereld doorgaat met haar plannen om meer geld voor bèta en techniek beschikbaar te stellen. Dit is heel positief en noodzakelijk. Minder positief is het met de plannen in het kader van de honderd miljoen voor het technisch vmbo. Bijna de helft is afgekeurd. Scholen en bedrijven hebben zich de afgelopen tijd zwaar ingespannen om tot goede plannen te komen. Ergens lijkt er een kink in de kabel gekomen voor een goede aansluiting tussen deze plannen, de situatie in de verschillende regio’s en de landelijke ambitie van de 100 miljoen. Hierdoor loopt onnodig veel energie weg bij scholen en bedrijven. Scholen, met afgekeurde plannen, hebben nu tot 1 oktober de tijd om herziene plannen in te dienen. Daarvoor moeten de scholen goed ondersteund en begeleid worden, zodat ook deze plannen goedgekeurd worden. De instroom in techniek vanaf vmbo is voor beroepsgerichte leerlingen een zeer belangrijke leerroute. Zonder de instroom vanuit het vmbo, neemt het aantal techniekleerlingen op het mbo ook af, terwijl het totaalaantal leerlingen toch al onder druk staat, omdat er simpelweg minder leerlingen zijn.

Als Metaalunie hebben we in samenwerking met ons opleidingsfonds OOM een cofinancieringspakket aan de vmbo-scholen aangeboden dat veelvuldig is afgenomen. Hiermee is de betrokkenheid van het regionale bedrijfsleven bij het vmbo geborgd. Als de plannen van de vmbo-scholen echter niet worden goedgekeurd, dan kan er ook door het bedrijfsleven regionaal niet extra in techniek worden geïnvesteerd en dat is het slechts denkbare scenario.

De boodschap blijft dat echt stevig in techniekonderwijs moet worden geïnvesteerd, op alle opleidingsniveaus. Als er één schakel tussenuit valt, loopt het hele radarwerk vast. Sterk Techniek Onderwijs is een mooie titel, maar moet echt praktijk worden. Laten we er samen de schouders onder zetten en de plannen in de regio alsnog realiseren, want daar hebben we allemaal belang bij!

Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

 

Misschien interessant voor uHeeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Fried Kaanen     
Voorzitter Metaalunie

Samen overeind
blijven

> Lees meer.