U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Aantal nieuwe orders daalt
Met een score van 50.7 daalde de NEVI PMI naar het laagste cijfer in zes jaar. Het aantal nieuwe orders daalde voor het eerst in 6 jaar. Het aantal nieuwe exportorders bleef grotendeels gelijk. De productieomvang steeg in de kleinste mate sinds juni 2013 en bleef vooral op peil door het wegwerken van achterstanden. De daling van de hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk was dan ook de grootste sinds februari 2015. De onverkochte productievoorraad nam voor de achtste keer in negen maanden toe. De inkoopactiviteiten namen voor de eerste keer sinds februari 2016 af. De voorraad ingekochte materialen bij de bedrijven daalde voor de tweede achtereenvolgende maand.

De werkgelegenheid bleef toenemen, zo blijkt uit de nieuwe cijfers van NEVI. De inkoopprijsinflatie daalde voor de vierde keer in vijf maanden en was de laagste sinds september 2016. Bij de verkoopprijzen bleef de inflatie net boven het langetermijngemiddelde, maar was deze wel de op een na laagste sinds november 2016. De verwachtingen voor de toekomstige productie stegen naar het hoogste niveau in vijf maanden. Bovendien was dit de scherpste stijging ooit. Er is met een score van 50,7 nog steeds sprake van groei en dat is al circa zes jaar het geval. Het is in deze periode van een groeiende economie wel het laagste PMI cijfer (mei was nog 52.2).

De daling in juni komt voor een groot deel op het conto van de sub-sector halffabricaten. Vanuit ketenperspectief is dit zorgelijk aangezien halffabricaten een belangrijke schakel vormen in mondiale ketens. Positief nieuws is er te melden over de Toekomstige Productie PMI deelindex. Vorige maand was er nog sprake van een daling naar het laagste niveau sinds 2013. In juni was er voor het eerst in 5 maanden sprake van een opleving, een stijging met maar liefst 4.7 punten. Bedrijven hebben dus weer een zonniger kijk op de productieomvang voor komend jaar.

De PMI van een belangrijke exportmarkt voor het Nederlandse bedrijven, het Verenigd Koninkrijk, liet een scherpe daling zijn: van 53.1 in april naar 49.4 in mei. Ook in de VS daalt de PMI al een aantal maanden vrij scherp, maar bleef in mei met 50.5 nog wel net in de groeizone.

 

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma       
Directeur Organisatie

Rente-spagaat

> Lees meer.