U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Doorrekening bewijst dat leerrechten voor iedereen haalbaar zijn
Als het kabinet geld steekt in een systeem van individuele leerrechten voor werkenden draagt dat bij aan de duurzame inzetbaarheid van mensen en het terugdringen van inkomensongelijkheid. Verder dalen de sociale zekerheidslasten omdat minder werkzoekenden er gebruik van hoeven maken. De belastingopbrengsten nemen toe doordat de gemiddelde jaarinkomens van werkenden stijgen. Daarbij geeft zo'n systeem werken en werkzoekenden meer regie over hun eigen loopbaan. Het is een win/win situatie voor de hele samenleving, inclusief de overheid.

Dat blijkt uit een doorrekening van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van MBO Raad, MKB-Nederland, NRTO en VNO-NCW. De organisaties pleiten sterk voor de invoering van een leerrechten-systeem, waarbij iedere burger na zijn beroepsopleiding recht heeft om gedurende zijn loopbaan een door de overheid erkende vorm van op-, bij- of omscholing te volgen. Jos Kleiboer, directeur Beleid Koninklijke Metaalunie, noemt de doorrekening een ‘goede basis om de discussie rond een leven lang ontwikkelen verder te voeren.’

De vier organisaties hebben de doorrekening gepresenteerd aan Tweede Kamerleden en andere betrokkenen. De onderwijs- en ondernemersorganisaties willen met een leerrechtensysteem de leercultuur de 'boost' geven die nodig is om een leven lang ontwikkelen goed van de grond te krijgen. Mede gezien de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt is dat keihard nodig.

In het door de organisaties bepleite systeem moeten leerrechten beschikbaar komen voor alle werkenden en werkzoekenden met minimaal een startkwalificatie en die minimaal twee jaar zijn uitgeschreven uit het reguliere onderwijs of ouder zijn dan 27 jaar. Leerrechten worden door de overheid gefinancierd en op basis van reeds genoten opleiding toegekend. Werkenden en werkzoekenden (inclusief zelfstandigen) bepalen zelf aan welke erkende opleiding, zowel publiek als privaat, zij die willen besteden. Het zal dan in veel gevallen gaan om delen van opleidingen die voor hen nuttig of noodzakelijk zijn. Het nieuwe systeem moet de huidige aanbodgerichte financiering van onderwijstrajecten voor werkenden en werkzoekenden vervangen.


Misschien interessant voor uBlog

Blog


Jos Kleiboer
Directie

Tweede golf

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl