U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Deze week vroeg een grote uitzender om terugkeer van de uitzendvergunning. In 1998 is deze vergunning afgeschaft en sindsdien is het aantal uitzendbureaus sterk gegroeid. Inmiddels zijn er in Nederland meer dan 14.000 uitzendbureaus, terwijl er in België 1.700 zijn. Dit zorgt ervoor dat de kwaliteit onder druk staat en er teveel uitwassen voorkomen in de sector. Dit merken we in de maakindustrie ook, bijvoorbeeld bij leerlingen en jongeren.

De trend naar flexibeler werken is onmiskenbaar, zoals blijkt uit de steeds sterker wordende discussie over zzp’ers. Maar ook uitzenden en detacheren horen hierbij. In de kern zijn deze laatste twee vormen van flexibiliteit zeer wenselijk, zeker als het gaat om ziekte of tijdelijke drukte. Het wordt anders als er sprake is van monopolisering of uitbuiting. Ik kom in de praktijk situaties tegen, waarbij scholen in zee gaan met detacheringsbureaus, waardoor een bedrijf alleen een bbl-leerling kan krijgen als hij wordt gedetacheerd. Dat gaat ver en is vaak niet wenselijk. Vervelender wordt het nog als een jongere wordt gedetacheerd tegen een hoog uurtarief, zelf een bescheiden loon ontvangt en vervolgens ook nog de eis geldt dat een jongere pas na 1.700 inleenuren een contract mag worden aangeboden. Dan gaan kosten en baten wel erg ver uiteen lopen en is het nog de vraag of dit redelijk is. De schaarste aan vakbekwaam personeel wordt dan eenzijdig uitgenut voor het eigen verdienmodel en dat is absoluut onwenselijk. Dit is slecht voor het imago van flexibel werken en meer specifiek de detachering van personeel.

De discussie over flexibel werken is in volle gang. De ‘commissie Borstlap’ komt dit najaar met een advies over een evenwichtige inrichting van de arbeidsmarkt. Daarbij trekt vooral de zzp discussie de aandacht. Maar wat mij betreft mag ook het onderwerp uitzenden en detacheren hierbij worden betrokken. Deze vormen van flexibiliteit zijn hard nodig, en ook wenselijk, maar niet tegen elke prijs. Wanneer het echter tekenen van mensenhandel gaat vertonen, moeten uitwassen echt worden bestreden.

Jos Kleiboer
Directeur Beleid

 

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma       
Directeur Organisatie

Rente-spagaat

> Lees meer.