U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Bedrijven boeken meer winst
De brutowinst voor belasting van ‘niet-financiële’ bedrijven kwam in het eerste kwartaal van 2019 uit op 61,4 miljard euro. Dat is 1,4 miljard euro meer dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. 

De brutowinst voor belastingen is gelijk aan de operationele winst plus het inkomen uit vermogen, zoals renteopbrengsten en dividenden, minus de betaalde rente en enkele betalingen aan de overheid, onder meer in verband met de aardgaswinning en erfpacht. De toename van de winst in het eerste kwartaal van 2019 is geheel toe te schrijven aan de operationele winst. De winst van buitenlandse dochters was 0,4 miljard euro lager dan een jaar eerder.

De operationele winst van de bedrijven was 1,5 miljard euro hoger dan een jaar eerder, ondanks een toename van de loonkosten. Die loonkostenstijging kwam overigens deels door de groei van de werkgelegenheid. Vooral de winst van uitzend- en arbeidsbemiddelingsbureaus, autolease- en verhuurbedrijven en bedrijven in de bouwnijverheid nam toe.Over de winst betalen bedrijven belastingen, zoals de vennootschapsbelasting. In het eerste kwartaal van 2019 betaalden de niet-financiële bedrijven 2,2 miljard euro meer belasting over hun winst dan in het eerste kwartaal van 2018. Dat de stijging van de betaalde belastingen groter is dan die van de winst, komt doordat bedrijven minder verliezen uit het verleden konden verrekenen met de huidige winsten. De winst na betaling van de belastingen kunnen de bedrijven aanwenden voor investeringen en besparingen, of dividenduitkeringen aan aandeelhouders. De investeringen in vaste activa waren 1,5 miljard euro hoger dan een jaar eerder. De niet-financiële bedrijven hebben 3,1 miljard euro meer dividend uitgekeerd.

Bijna 7 procent meer geïnvesteerd in april
In april was het volume van de investeringen in materiële vaste activa 6,7 procent groter dan in april 2018, meldt het CBS. De groei is groter dan in de voorgaande maand. In april is vooral in woningen, bedrijfsgebouwen, personenauto’s en machines meer geïnvesteerd dan een jaar eerder. De omstandigheden voor investeringen zijn in juni minder gunstig dan in april volgens de CBS Investeringsradar. Dat komt vooral doordat de stijging van de beurskoersen ten opzichte van een jaar eerder omsloeg in een daling en het oordeel van producenten over hun orderportefeuille minder positief was.


Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma       
Directeur Organisatie

Sorry
We Missed You

> Lees meer.