U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Door stabiele binnenlandse vraag blijft Nederlandse economie voorlopig groeien
Hoewel een verder escalerende handelsoorlog of een harde Brexit nog altijd roet in het eten kan gooien, blijft de Nederlandse economie dit en volgend jaar groeien met respectievelijk 1,7 en 1,6 procent.

De lage werkloosheid ondersteunt de consumptie van huishoudens, ook al is de reële loongroei beperkt. Ook de Nederlandse overheid draagt met haar hogere bestedingen bij aan de groei. Consumenten en producenten zijn echter minder optimistisch over de economie geworden, waardoor het tempo van de investeringen in huizen en bedrijfskapitaal zal afnemen. Dat staat in het Rabobank Economisch Kwartaalbericht.

  • De vooruitzichten voor de wereldeconomie zijn minder rooskleurig geworden en de neerwaartse risico’s zijn verder toegenomen. Ook gaat de Rabobank er vanuit dat de handelsoorlog tussen de VS en China nog een tijd zal voortslepen.
  • Voorlopig stabiliseert de groei van de Nederlandse economie op een lager niveau. Hogere overheidsbestedingen in onder andere infrastructuur en lage werkloosheid ondersteunen de binnenlandse vraag, ondanks beperkte reële loongroei. Wel zijn consumenten en producenten minder optimistisch. 
  • De eurozone laat de komende jaren een gematigde economische groei zien van 1,2 respectievelijk 1,3%. De belangrijkste drijver is de sterke binnenlandse dynamiek. Een schuldencrisis in Italië, een harde Brexit en invoertarieven op Europese auto’s zijn belangrijke neerwaartse risico’s. Mocht de huidige tegenwind aan kracht winnen, dan krijgen beleidsmakers nog een flinke kluif aan het aanjagen van de economie van de eurozone.Bron: Rabobank

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma       
Directeur Organisatie

Sorry
We Missed You

> Lees meer.