U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Nederland staat aan de vooravond van besluitvorming over klimaatmaatregelen. Partijen wapenen zich bij voorbaat heftig tegen maatregelen en daaraan verbonden kosten. De burger wil geen warmtepomp en wordt inmiddels met handschoentjes aangepakt. Om een CO2-heffing te ontlopen roepen multinationals over vluchten naar het buitenland met klimaatwerklozen als gevolg. Vraag blijft dan ook: wie gaat de klimaatrekening wel betalen?

De milieubeweging gaf onlangs een onheuse voorzet. ‘Bedrijven die geen energie besparen verdienen geen overheidsklus’, luidde de kop van een door hen ingezonden opiniestuk in het FD. De brief handelde over de nieuwe informatieplicht energiebesparing, waar 125.000 (mkb)ondernemers uiterlijk 1 juli aan moeten voldoen. Met al dat verbale geweld krab je je wel even achter de oren. Het zal toch niet zo zijn dat uitgerekend onze achterban, het (industriële) mkb straks de klimaatrekening gaat betalen? Het zou zo maar kunnen zijn dat afwegingen om dit wel te doen, weinig te maken hebben met de edele doelen van het Klimaatakkoord. Naast het feit dat burgers en grotere bedrijven voor een groter politiek ongemak kunnen zorgen, zijn mkb-bedrijven talrijk, makkelijk vindbaar (betalen hun belastingen) en kunnen niet vluchten naar het buitenland.

Weinig steekhoudende afwegingen om de klimaatrekening bij het mkb te leggen. Wat pleit voor het juist niet belasten van kleine bedrijven, is dat mkb-bedrijven het presteren om met relatief weinig energie de mooiste processen aan de praat te houden, de meest innovatieve producten op de markt te zetten en… de grootste (en daarmee meest efficiënte) nationale banenmotor vormen. Het overgrote deel van de 125000 ondernemers die nu aan de informatieplicht energiebesparing moeten voldoen, zijn de afgelopen jaren nóg energie efficiënter geworden dan ze al waren.

Een privaatrechtelijke sanctionering door ondernemers een overheidsklus te onthouden is dan ook ridicuul. Het zet wel zoden aan de dijk als eigen duurzame opwekking afgetrokken kan worden van de verbruiksdrempel waarboven geïnformeerd moet worden. Beter nog: stel iedere ondernemer die - pak hem beet - 50% van zijn energiebehoefte duurzaam opwekt vrij van de informatieplicht en stel hem drie jaar vrij van energiebelasting. Moet je eens kijken hoe snel hoe snel het gaat; óók met het besparen van energie. Studies hebben immers aangetoond dat wanneer je ziet hoe leuk het is om zelf kWh ‘s op te wekken, je extra kritisch naar het verbruik gaat kijken.

Jos Kleiboer
Directeur Beleid

 

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma       
Directeur Organisatie

Bbl-opleiding onmisbaar

> Lees meer.