U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Persoonlijk ontwikkelbudget vooral een goed hulpmiddel
‘Met geld alleen krijg je iemand niet in een opleiding. Het is wel een belangrijk middel. Alle beetjes helpen en dat is goed.’ Aldus Anne Marie Heij, beleidssecretaris Onderwijs Koninklijke Metaalunie in een reactie op het voorstel van minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om zowel werkenden als niet-werkenden de mogelijkheid te geven een persoonlijk ontwikkelbudget voor scholing en ontwikkeling aan te vragen.

Zij kunnen dat inzetten om bijvoorbeeld een mbo-diploma te halen, maar ook om een sector-erkend certificaat te halen of om een cursus te volgen. Het doel is dat meer mensen zich gaan ontwikkelen tijdens hun loopbaan, en dat ze zo beter inzetbaar blijven op de arbeidsmarkt.

Ongeveer 1,3 miljoen werknemers hebben nu al, via cao-afspraken, recht op een individueel ontwikkelbudget. Maar lang niet iedereen maakt daar gebruik van of kan daar gebruik van maken. Koolmees en Van Engelshoven werken daarom ook aan een digitaal overzicht waar iemands individuele scholingsmogelijkheden staan. Zo krijgen mensen beter inzicht in hun eigen mogelijkheden. Ook gaan ze de belastingregels rondom private leerbudgetten verduidelijken. En de ministers werken aan een flexibeler opleidingsaanbod, zodat een opleiding beter te combineren is met werk en privé.

“Het mkb-metaal werkt graag mee aan een goed opleidingsaanbod”, reageert Heij. “Het MKB-metaal geeft via ons eigen opleidingsfonds OOM natuurlijk al jarenlang financiële ondersteuning bij opleiden. Door de scholing van 30.000 werknemers per jaar via OOM, is onze sector dan ook een goed opgeleide sector.” Heij vindt dat werknemers en werkgevers in het MKB-metaal wel een ruimere en vrijere keuze hebben dan de voorgestelde overheidsregeling, als het gaat om een opleiding volgen en de betreffende OOM-vergoeding. “Wij beperken ons niet tot specifieke opleidingen. De dialoog tussen werkgever en werknemer is vooral bepalend. Ook is het aanvragen van een persoonlijk budget bij OOM vrij gemakkelijk. Wat goed is aan deze voorgestelde regeling is dat deze niet in plaats komt van het OOM-budget, maar zelfs aanvullend kan zijn en vice versa. Want van meer opleiden worden we allemaal beter van”, aldus Heij.

Misschien interessant voor u

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl
Blog

Blog


Bert Jaarsma       
Directeur Organisatie

Bbl-opleiding onmisbaar

> Lees meer.