U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Afgelopen weekend vonden weer de nationale smedendagen plaats, georganiseerd door onze branchegroep Nederlands Gilde van Kunst-, Sier- en Restauratiesmeden (NGK). Het was een mooi evenement, waar ambachtelijk smeden professioneel voor het voetlicht werd gebracht en waar de eerste twee meestertitels werden uitgereikt aan twee jonge smeden. Het was indrukwekkend om te zien wat goed vakmanschap kan maken en goed om te zien hoe jonge én oude vakmensen vol passie aan het werk waren.

In de huidige tijd waarin een leven lang leren steeds belangrijker wordt, zeker met het oog op de snel veranderende omgeving, is het mooi om te zien dat ook vakmanschap nog steeds waarde heeft en wordt gewaardeerd. Dit is echter niet vanzelfsprekend en daarom heeft NGK het initiatief genomen om de Meestertitel in te voeren, zoals die ook in andere landen voorkomt. Het doel is om een verhoging van de instroom in de vakopleiding en van de kwaliteit van het vak te bewerkstelligen. Mede dankzij een subsidie van de stichting Kleinschalig en Uniek Specialistisch Vakmanschap was het mogelijk om deze Meestertitel te ontwikkelen en daadwerkelijk toe te kennen tijdens de nationale smedendagen. De beoordeling werd gedaan door een internationale jury.

Dit initiatief laat zien dat passie belangrijk is in het beroep dat je gaat kiezen. Maar naast die passie moet er ook vraag naar je inspanning zijn, hoe meesterlijk ook. Op dit moment is er veel discussie over het aantal beroepsopleidingen, dat wordt aangeboden en de al dan niet ongelimiteerde instroom in die opleidingen als de arbeidsmarkt er geen behoefte aan heeft. Dit heet in vakjargon macrodoelmatigheid. Het doel van het volgen van een beroepsopleiding is het vinden van een plek op de arbeidsmarkt. Dat betekent dat er naast het volgen van je passie, ook gekeken moet worden naar de arbeidsmarktrelevantie. Dat moet zorgvuldig gebeuren, maar moet wel gebeuren. Juist in de techniek zien we dat er veel arbeidsmarktkansen liggen voor gepassioneerde medewerkers, terwijl dit in andere sectoren, zoals administratie of entertainment, minder het geval is.

Daarom is het goed om na te denken hoe vaak een opleiding wordt aangeboden. Voor veel specialismen is plek op de arbeidsmarkt, maar niet ongebreideld. Ik ben voorstander van het met mate sturen van het opleidingsaanbod, waarbij zowel passie als arbeidsmarktrelevantie een rol spelen. Dat is een meesterlijke combinatie.

Jos Kleiboer / directeur Beleid Metaalunie

Misschien interessant voor u

Blog

Blog
Jos Kleiboer
Directie

Spoedaanpak
Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl