U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Tekort aan technici blijft groot; behoud personeel meer dan urgent
Er is een groeiend kwalitatief en kwantitatief tekort aan technici. De werkgevers van deze beroepsgroep verwachten daar voorlopig geen verandering in en dat heeft zijn weerslag op de groei van technische organisaties. Dit blijkt uit de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd door ROVC, aanbieder van technische trainingen en opleidingen. Ruim 1200 respondenten uit de technische branche geven in het rapport antwoord op vragen over markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.

De afgelopen 5 jaar ondervonden technische organisaties al problemen door het tekort aan personeel. Het merendeel (41%) hiervan had te maken met zowel een kwalitatief als kwantitatief tekort. Een kwart (23%) merkte alleen een kwalitatief tekort en 12 procent geeft aan dat ze kwantiteit misten. Een kwart van de respondenten geeft aan dat wanneer de benodigde kennis en talenten ontbreken, dit leidt tot het sneller maken van fouten. “Eens temeer blijkt hoe belangrijk het voor bedrijven is om de medewerkers die er zijn, te behouden en om ze blijvend op te leiden en bij te scholen. Een leven lang leren dus”, reageert Marianne van Loenhout, beleidsmedewerkster Onderwijs van Koninklijke Metaalunie. “Om deze reden en om in de markt te blijven voor technisch geschoolde jongeren, is het dus van belang hechte contacten te onderhouden met onderwijsinstellingen”.

De tekorten gaan bedrijven niet in de koude kleren zitten, meldt ROVC. Het zorgt voor drukte en stress op de werkvloer. Daarnaast betekent te weinig mankracht voor 18 procent van de bedrijven een stagnerende groei van de organisatie. Onderlinge concurrentie op het gebied van het werven van personeel wordt dan ook een steeds grotere ergernis binnen de technische branche.

 

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Sterke plannen voor
Sterk Techniek Onderwijs

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl