U bent niet ingelogd.
U bevindt zich hier: Details
Duitse economie groeit 0,4 procent in eerste kwartaal
De Duitse economie is na twee kwartalen van economische teruggang in het eerste kwartaal van 2019 weer gegroeid, met 0,4 procent. Dat blijkt uit een voorlopig cijfer van statistiekbureau Destatis.

De groei is volgens de Duitse minister van Economie Peter Altmaier "een eerste sprankje hoop". Hij benadrukt echter dat het gevaar nog niet geweken is. De internationale handelsconflicten zijn nog niet opgelost. “We moeten alles doen om oplossingen te vinden die vrije handel mogelijk maken."

De afgelopen zachte winter kan ook voor een wat optimistisch beeld zorgen, omdat de bouw hierdoor actiever kon zijn in de eerste drie maanden van het jaar. Ook zou het positieve effect van stimulerende belastingmaatregelen niet het hele jaar blijven duren. De invloed van de handelsconflicten wordt ook genoemd als blijvend gevaar.

Er wordt gesproken van een recessie als er minstens twee kwartalen opeenvolgend sprake is van economische teruggang. Nu de Duitse economie weer groei vertoont, lijkt de recessie van het derde en vierde kwartaal van 2018 dan ook weer voorbij.

Gisteren maakte het CBS bekend dat het bruto binnenlands product (bbp) van Nederland in het eerste kwartaal van 2019 met 0,5 procent is gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder. Dat is gelijk aan de stijging in het vierde kwartaal van 2018. Volgens de eerste berekening was het bbp in het eerste kwartaal van 2019 1,7 procent groter dan in het eerste kwartaal van 2018. De groei was te danken aan de investeringen in vaste activa en de consumptie.

 

Misschien interessant voor u

Blog

Blog


Bert Jaarsma
Directeur Organisatie

Sterke plannen voor
Sterk Techniek Onderwijs

Lees meer.

Heeft u een vraag?

Bel ons
030 6053344

info@metaalunie.nl